De favoriete aandelen van Maarten Van Der Pas
Foto: rr
Maarten Van Der Pas, financial markets editor van Morningstar, geeft zijn verwachting voor de technologiesector. Die is ondergewaardeerd, maar beleggers moeten selectief zijn. Interessante aandelen zijn te vinden in weinig populaire segmenten.

De technologiesector lijkt enigszins ondergewaardeerd als wordt gekeken naar de koers/fair value verhouding. Gemiddeld liggen de koersen van techbedrijven iets onder de waarde van die ondernemingen op basis van de geschatte, toekomstige kasstroom. Toch zijn er wat afzonderlijke technologie-aandelen betreft nog redelijk wat uiteenlopende resultaten. Beleggers lijken daarbij elke onderneming uit de weg te gaan die door maar iets van onzekerheid omgeven wordt, hoe sterk de onderliggende activiteiten ook zijn. Zie bijvoorbeeld Intel en Microsoft.

In de technologiesector werd het marktsentiment in het personal computer-segment in het vierde kwartaal van 2012 steeds negatiever en de aandelen van zowel chipmaker Intel als softwareproducent Microsoft werden massaal verkocht. De koers van beide bedrijven houdt nu rekening met een omzetdaling op lange termijn, ondanks het gegeven dat zowel Microsoft als Intel in de pc-keten over prijszettingsvermogen beschikt en een aanzienlijke kasstroom zal genereren. Zelfs als de pc-markt verder krimpt.
Bovendien verwacht Morningstar dat Microsoft en Intel een sterke groei zullen noteren in segmenten die niets te maken hebben met pc's, waardoor de langetermijnrisico’s worden getemperd die geassocieerd worden met de blootstelling aan pc-verkopen. De aandelen van Microsoft en Intel zijn volgens Morningstar aantrekkelijk geprijsd, omdat de markt de onderliggende concurrentievoordelen van de twee ondernemingen over het hoofd ziet.

Apple is een ander voorbeeld. De onderneming is de afgelopen maanden veel negatief in het nieuws geweest en het aandeel onderging een forse koersdaling. Maar Morningstar ziet Apple nog steeds als dé smartphoneproducent en verwacht een sterke groei van de iPhone door de robuuste acceptatie van de smartphone in zowel de ontwikkelde als zich ontwikkelende markten. De omzet van de iPad zal ook een uitstekende groei laten zien omdat consumenten tablets verkiezen boven of naast pc's.

Morningstar denkt dat de verdere adoptie van deze mobiele apparaten de kosten voor gebruikers om over te stappen naar alternatieve smartphones en tablets verhoogt. Gebruikers zitten via het besturingssysteem iOS, iTunes en iCloud gevangen in Apple's ecosysteem. Dit gegeven en eventuele toekomstige Apple TV producten vergroten het marktaandeel alleen maar. De prijs en brutomarge voor Apple-apparatuur kan op lange termijn wellicht niet zo hoog blijven, wat de groei van de winst per aandeel kan belemmeren, maar Apple zou nog steeds een grote vrije kasstroom moet kunnen genereren in de komende jaren.

Morningstar vindt het in weerwil van het marktsentiment erg onwaarschijnlijk dat Intel, Microsoft en Apple geen van allen profiteert van de toenemende wereldwijde vraag naar computertoestellen, of het nu desktops, notebooks, tablets, smartphones of andere apparatuur betreft.

5 Toptechnologie-aandelen

Morningstar’s voorkeur gaat uit naar financieel sterke ondernemingen met een gefundeerde concurrentiepositie (moat) en die over een volledige economische cyclus een solide cashflow genereren. De volgende vijf bedrijven voldoen aan deze criteria en zijn interessant gewaardeerd met een aantrekkelijke koers.


Applied Materials

Applied is de mastodont onder de fabrikanten van machines voor de productie van halfgeleiders met een ongeëvenaarde omvang en een brede productportefeuille. Hierdoor komt de onderneming het dichtst in de buurt komt van een one-stop-shop voor chipfabrikanten. Hoewel het avontuur van het bedrijf in de wereld van apparatuur voor zonne-energie druk heeft uitgeoefend op de financiële resultaten, is het aandeel naar mening van Morningstar buitensporig afgestraft. Naarmate de grootte van chips afneemt en het aantal schakelingen toeneemt, zal de vraag naar de complexe tools en diensten van Applied blijven groeien.

Oracle
In het universum van de technologieaandelen die Morningstar volgt is Oracle één van de meest kwaliteitsvolle namen en de verwachting is dat zijn centrale softwareactiviteiten (die goed zijn voor 68 procent van de inkomsten) op korte termijn goede prestaties zullen blijven leveren. Hoewel Oracle's hardwaresegment in de volgende kwartalen teleurstellende resultaten zou kunnen genereren, zijn de langetermijnvooruitzichten voor deze activiteit solide en zal de onderneming de mogelijkheid krijgen om na verloop van tijd extra software te verkopen en haar grote voorsprong op concurrenten verder te versterken.

Apple
Hoewel de huidige koers van Apple impliceert dat het bedrijf zijn laatste ontwikkelingsstadium heeft bereikt, verwacht Morningstar dat de groei aanhoudt. Smartphones vertegenwoordigen nog steeds minder dan 40 procent van het totale aantal verkochte mobiele telefoons en deze penetratiegraad blijft groeien. Daarnaast beschikt Apple nog steeds over een dominante positie op de markt van de tablets, die in de komende jaren een snelle groei zou moeten kennen. Apple's succes op het terrein van tablets en smartphones lag mede aan de basis van de sterke omzet van zijn Macs, ook al krimpt de globale pc-markt. Naarmate Apple meer toestellen aan zijn klanten verkoopt, kan het de omschakelingskosten van klanten voor zijn software en diensten verhogen.

Check Point
Check Point is een toonaangevende leverancier van netwerkbeveiligingsoplossingen. De markt voor netwerkfirewalls is een traag groeiend segment, maar Morningstar verwacht dat de appliance-strategie en de software blade-architectuur Check Point in staat zullen stellen om sneller te groeien dan de kernmarkt voor firewalls. Door de hoge omschakelingskosten en risico's houden klanten van Check Point vast aan de netwerkbeveiligingsoplossingen, waardoor het bedrijf een hoge operationele winstgevendheid kan voorleggen. Hoewel starters als Palo Alto Networks een legitieme bedreiging vormen, is de verwachting dat de marktprijs van Check Point naar zijn reële waarde toe zal groeien zodra beleggers beseffen dat de concurrentievoordelen van het bedrijf intact zijn.

Intel
Volgens Morningstar is de bezorgdheid over het einde van het pc-tijdperk overdreven. Niettemin vormt de server-microprocessoractiviteit van Intel, waarin het bedrijf een dominante positie heeft, nog steeds een solide drijfkracht. Ook beschikt Intel over mogelijkheden om de markt voor smartphones en tablets te betreden met zijn Atom-chips met laag energieverbruik. Met een dividendopbrengst van 4,4 procent, een uiterst solide balans en een van de duurzaamste concurrentievoordelen in de technologiesector is het aandeel van Intel aantrekkelijk.