Telenet keert onverwacht dividend uit
Cfo Renaat Berckmoes. Foto: pn

Telenet zou nooit meer dividend uitkeren, dat had meerderheidsaandeelhouder Liberty Global vorig jaar te kennen gegeven. Maar nu doet het dat toch.

Telenet zal 900 miljoen uitkeren aan zijn aandeelhouders. Dat werd gisteren bekendgemaakt bij de voorstelling van de jaarresultaten. Of die uitkering er komt in de vorm van een dividend of een kapitaalvermindering, moet volgens cfo Renaat Berckmoes nog worden uitgemaakt. In beide gevallen zal trouwens roerende voorheffing verschuldigd zijn. Het gaat om 7,90 euro per aandeel. Daar­bovenop zal het telecombedrijf ook voor 50 miljoen euro eigen aandelen inkopen. In totaal vloeit dus 950 miljoen naar de aandeelhouders.

Na het grotendeels mislukte uitkoopbod van vorig jaar bezit ­Liberty Global 58,4 % van de Telenet-aandelen. Het gros van de cash gaat dan ook die richting uit. Middelen die de groep van John Malone heel goed kan gebruiken. Liberty neemt namelijk de Britse kabelgroep Virgin Media over voor 17,4 miljard euro. Daardoor wordt het de grootste kabeloperator ter wereld. Via het dividend profiteren de particuliere Telenet-houders dus van het bod op Virgin Media en worden ze beloond voor hun onwil om in te gaan op het – te karig bevonden – uitkoopbod van 35 euro per aandeel.

King & Kong boeren goed

De resultaten van Telenet voor 2012 zijn uitstekend, maar dat was nog amper een verrassing – de verbeterde vooruitzichten waren de reden dat het uitkoopbod mislukte. De omzet ging met 8% vooruit, tot 1,488 miljard euro. De bedrijfskasstroom steeg ook met 8%, tot 777,8 miljoen.

De sterke cijfers zijn vooral te danken aan het vorig jaar gelanceerde mobiele telefonie-aanbod, met de twee formules King en Kong. Telenet kon zijn aantal mobiele abonnees in 2012 meer dan verdubbelen tot 521.600.

Maar ook op andere domeinen boerde het bedrijf goed. Het kon meer klanten overtuigen om meerdere producten af te nemen: 41% van de klanten was in 2012 een ‘triple-play-klant' (drie diensten, met name internet, vaste telefonie en televisie), vergeleken met 36% een jaar eerder. Slechts 11% van de klanten neemt momenteel ook mobiele telefonie af, vandaar dat Telenet ook in 2013 nog een forse groei in die markt verwacht.

Telenet krijgt wel af te rekenen met extra concurrentie. Vorige week lanceerde KPN Belgium zijn digitaal tv-aanbod Snow, waardoor het voortaan ook een ‘triple-play-aanbod' heeft. En Mobistar, de partner van Telenet voor het King-en-Kong-aanbod, wil graag gebruik maken van de Telenet­kabel, die dit jaar voor concurrenten moet worden opengesteld.