Bij een vliegtuigcrash op de luchthaven van Charleroi zijn vijf doden gevallen uit dezelfde familie. Onder de slachtoffers zijn drie kinderen. De luchthaven is intussen weer open, maar heel vluchten werden omgeleid of geannuleerd.

Een sportvliegtuig, een Cessna met vijf zitplaatsen, stortte zaterdagvoormiddag omstreeks 10 uur om een nog onbekende reden neer op de luchthaven van Charleroi. 

Volgens een bron die anoniem wilde blijven, zou het toestel problemen hebben ondervonden bij het opstijgen. De piloot probeerde terug te keren naar de luchthaven, maar het toestel stortte naast de piste neer.

Vijf doden uit zelfde familie

Over het aantal slachtoffers heerste lange tijd onduidelijkheid. Sommige bronnen hadden het over vijf doden, andere over vier. Uiteindelijk is de balans toch hard: de vijf inzittenden overleefden de crash niet. Dat heeft de luchthavenuitbater officieel meegedeeld.

De slachtoffers maken allemaal deel uit van een familie uit Ukkel. Het gaat om een grootvader, zijn schoondochter en drie kleinkinderen van 7, 6 en 2 jaar oud.  Dat werd vernomen bij de hulpdiensten.

De vijf inzittenden zouden naar Lyon, in het zuiden van Frankrijk, vliegen. De vader van de kinderen zat niet op het vliegtuig. Hij werd opgevangen door de crisiscel, net als het luchthavenpersoneel. Het parket kwam ter plaatse.

Luchthaven gesloten

De luchthaven van Charleroi heeft haar activiteiten zaterdag rond 16 uur hervat. In totaal werden zestien vluchten afgeleid en werden vijf vluchten geannuleerd. Een kleine vijftien vluchten hadden vertragingen gaande van 40 minuten tot zes uur, zo heeft Brussels South Charleroi Airport (BSCA) meegedeeld.

Het parket van Charleroi en het Directoraat-Generaal van de Luchtvaart hebben hun onderzoek op het tarmac afgerond, zei David Gering, woordvoerder van BSCA. Vijftien vluchten werden naar Luik afgeleid, één vlucht naar Zaventem.

Veranderingen in vluchttijden zijn ook voor de komende uren niet uitgesloten. BSCA raadt passagiers dan ook aan de website of het callcenter van hun luchtvaartmaatschappij te raadplegen alvorens naar de luchthaven van Charleroi te gaan.

Reizigers met vragen over hun vlucht kunnen terecht op de website van de luchthaven van Charleroi of op het nummer 0902 02 490.

Ingeschreven in VS

Het neergestorte vliegtuig stond ingeschreven in de Verenigde Staten en was al enkele jaren gestationeerd in België. Dat melden gespecialiseerde websites. 

Het Cessna-vliegtuigje, gebouwd in 1981, had de kentekens N240PW. Het toestel behoorde sinds 2001 toe aan de vennootschap White Mountain Inc de Wilmington, in de Amerikaanse staat Delaware. Dat schrijven aviation-safety.net en crash-aerien.aero.

Zo'n 10.000 vliegtuigen staan ingeschreven in de VS en hebben hun basis in Europa, zegt de International Council of Aircraft Owner and Pilot Associations (IAOPA). Dat gebeurt voornamelijk omdat de onderhoudskosten in Europa lager liggen.

'Wil zo snel mogelijk duidelijkheid'

André Antoine, Waals minister voor Luchthavens, heeft zaterdag contact opgenomen met staatssecretaris van Mobiliteit Melchior Wathelet. Antoine wil dat alles in het werk wordt gesteld om zo snel mogelijk duidelijkheid te krijgen over de juiste omstandigheden van het vliegtuigongeval. Dat meldt zijn woordvoerder zaterdag in een persmededeling.

Antoine zegt dat zijn gedachten in de eerste plaats uitgaan naar de slachtoffers en de familie. De Waalse minister onderstreept ook het 'opmerkelijke werk' dat de ploegen van Brussels South Charleroi Airport (BSCA) 'in deze dramatische omstandigheden' hebben geleverd.

Premier Di Rupo betuigt deelneming

Eerste minister Elio Di Rupo heeft zijn deelneming betuigd aan de nabestaanden.

'Mijn oprechte deelneming aan de familie en nabestaanden van de slachtoffers van het vliegtuigongeluk in Charleroi', schreef de premier op de sociaalnetwerksite Twitter.