Thuis in de Stad-prijs gaat naar Hasseltse CityDepot en Antwerpse Badboot
De Badboot Foto: WAS

Het Hasseltse CityDepot en de Antwerpse Badboot eindigen ex aequo voor de Thuis in de Stad-prijs 2012. Ze krijgen elk 75.000 euro ondersteuning voor hun project, zo maakte Vlaams minister van Stedenbeleid Freya Van den Bossche (SP.A) woensdagmiddag bekend op de ‘Trefdag Innovatie in de Stad'.

Met de Thuis in de Stad-prijs beloont de Vlaamse overheid elk jaar een of meerdere vernieuwende stedelijke initiatieven. Op die manier wil ze de dertien Vlaamse centrumsteden stimuleren om te blijven investeren in creatieve oplossingen voor de stedelijke uitdagingen.

‘Briljant in al zijn eenvoud'

CityDepot is een distributiecentrum aan de rand van de stad Hasselt. Transporteurs leveren er goederen voor (momenteel) 65 winkeliers in het stadscentrum. Vanuit het distributiecentrum worden de goederen met een goederenfiets, elektrische bestelwagen of vrachtwagen gebundeld naar de Hasseltse handelaars gebracht, wat vlotter verkeer, minder uitstoot en meer verkeersveiligheid betekent. ‘CityDepot is briljant in al zijn eenvoud', aldus minister Van den Bossche. ‘Na amper een jaar zijn de resultaten al zo indrukwekkend dat ook Gent, Roeselare, Kortrijk en Antwerpen proefprojecten willen lanceren.'

Gerecycleerde veerpont

De Antwerpse Badboot is het grootste drijvende openluchtzwembad van Europa en ligt sinds augustus 2012 aangemeerd in het Kattendijkdok in Antwerpen, waar hij minstens tien jaar zal blijven liggen. De boot, een gerecycleerde veerpont, combineert moderne architectuur met milieuvriendelijkheid.

Op de eerste ‘Trefdag Innovatie in de Stad' maakten ruim driehonderd beleidsmakers, ondernemers en onderzoekers kennis met 28 vernieuwende stadsprojecten uit heel Vlaanderen.