Opletten voor nieuwe vorm van schadelijke software
Foto: ss

De Federal Computer Crime Unit van de federale politie waarschuwt woensdag in een persbericht voor vormen van kwaadaardige software, die internetgebruikers in de naam van de politie vraagt om geld te storten omdat ze een misdrijf gepleegd zouden hebben op het internet. De politie roept op om zeker niet te betalen.

Sinds februari 2012 zijn al duizenden Belgische internetgebruikers het slachtoffer geworden van verschillende versies van ‘police ransomware'. De computer van de slachtoffers wordt geblokkeerd, zogezegd door de politie, omdat de gebruiker een misdrijf heeft gepleegd op het internet.

‘De geïntegreerde politie heeft niets met de blokkering te maken. Haar naam en logo worden misbruikt door criminelen die hun slachtoffers proberen af te persen', luidt het in het persbericht.

Tot nu toe was het vrij gemakkelijk om de blokkering op te heffen. Criminelen hebben echter nieuwe versies gecreëerd, die de gebruikersbestanden op de computer versleutelen. Uit analyses blijkt dat het besturingssysteem blijft werken, maar dat andere toepassingen getroffen worden en dat enkele belangrijke tools worden gedeactiveerd.

Momenteel heeft de politie nog niet voldoende informatie om uit te leggen hoe de werkomgeving volledig hersteld kan worden. Er zijn nog geen meldingen van de nieuwe software in België, maar volgens de politie zullen er ook in ons land slachtoffers vallen.

De beste maatregel is preventie, aldus de politie. Daarom maken internetgebruikers best geregeld een back-up en installeren ze best een goed antivirusprogramma. Wie toch het slachtoffer wordt van de software, kan met zijn geblokkeerde computer terecht bij een informaticaspecialist, besluit de politie.