Nadat vorige week aan de zuidkusten van Groot-Brittannië al een honderdtal besmeurde vogels aanspoelden, zijn er nu ook aan de Belgische kust een zevental besmeurde vogels aangetroffen. Dat zegt het Vogelopvangcentum Oostende. Volgens de laatste berichten raakten de dieren die in Groot-Brittannië werden ontdekt, besmeurd met palmolie.

Vorige week werd de kans nog klein geacht dat er ook besmeurde vogels over het Kanaal zouden raken, maar enkele vogels bereikten dan toch de Belgische kust. Het Opvangcentrum voor vogels en wilde dieren in Oostende (VOC Oostende) reageert eerder verontrust omdat er ook vogels tussen zitten die besmeurd zijn met verse stookolie. Dat betekent dat er zich een olievlek niet ver van onze kusten bevindt.

Strakke noordenwind

Een van de redenen waarom er nu een aantal vogels wordt binnengebracht, is de strakke noordenwind op zee. ‘Vogels die besmeurd raken, spoelen dan sneller aan. Als dat aantal zich beperkt de komende uren, dan wil dat zeggen dat de grootste problemen voorbij zijn. Eigenlijk zijn wij blij met dit weer', aldus Claude Velter van het VOC Oostende.

Bij de Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee wordt bevestigd dat er een aantal met palmolie besmeurde vogels bij ons terechtgekomen zijn. Vanwaar de stookolie komt, is moeilijker te achterhalen. ‘Bij stormweer wordt wel vaker eens stiekem wat olie gedumpt', aldus Francis Kerckhof. Dat de olie uit het gezonken vrachtschip Baltic Ace komt, lijkt uitgesloten.