Jongeren zonder diploma ‘leven zich in’ in arbeidsmarkt
Foto: jobat.be
In 11 Vlaamse centrumsteden kunnen jongeren zonder diploma sinds deze maand een beroep doen op werkinlevingsprojecten.

Werkinlevingsprojecten moeten jongeren zonder diploma opnieuw voeling laten krijgen met de arbeidsmarkt. Elk project is maatwerk. Het kan om opleiding gaan, maar ook om trainingen of korte stages bij verschillende bedrijven.

Vlaanderen wil met deze nieuwe maatregel uit het Loopbaanakkoord elk jaar 1.275 jongeren zonder diploma aan een baan of kwalificatie helpen.“Het is de VDAB die werkinlevingsplaatsen zal aanbieden. Jongeren zijn verplicht om dat aanbod te aanvaarden”, zegt Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk. Elk werkinlevingsproject is in feite een individueel begeleidingsplan dat 12 tot 18 maanden kan duren, afhankelijk van de situatie waar de werkzoekende zich in bevindt.

Omdat jeugdwerkloosheid vooral een stedelijk fenomeen is, werkt de Vlaamse overheid samen met de 13 Vlaamse centrumsteden. Die konden via het ESF-Agentschap (Europees Sociaal Fonds) projecten indienen om de jeugdwerkloosheid in hun stad aan te pakken.

In 11 centrumsteden zijn de eerste projecten goedgekeurd: Aalst, Brugge, Genk, Hasselt, Kortrijk, Leuven, Mechelen Oostende, Roeselare, Sint-Niklaas en Turnhout. In deze steden is de VDAB op 1 februari gestart met het aanbieden van werkinlevingsprojecten. In Antwerpen en Gent gebeurt dat vanaf 1 maart. 

>

>

>

>