Nieuw sein- en remsysteem voor Antwerpse premetro
Binnenkort komt er een nieuw sein- en remsysteem voor de Antwerpse premetro. Foto: Photo News

De Antwerpse premetro krijgt een nieuw sein- en remsysteem. De Vlaamse regering keurde vrijdag de investering van 23,8 miljoen euro goed. Volgens Vlaams minister van Mobiliteit Hilde Crevits (CD&V) zal deze de doorstroming verbeteren en de capaciteit van het tramnetwerk verhogen.

De huidige sein- en spoorbeveiligingsinstallatie is 35 jaar in gebruik, duur in onderhoud, en dus aan vervanging toe. Bovendien moest De Lijn voor de ingebruikname van de Reuzenpijp, de tramtunnel onder de Carnotstraat en Turnhoutsebaan, haar spoorbeveiligingsinstallatie uitbreiden.

Het nieuwe systeem wordt geleverd door Siemens uit Huizingen. De nieuwe seininstallatie detecteert en verwerkt de positie van de trams en berekent zo de toegelaten snelheid in de premetro. Trams die toch te snel zouden rijden, worden door het systeem automatisch afgeremd. In tegenstelling tot het oude systeem dat de snelheid puntsgewijs aan elk sein controleert, gebeurt dit met het nieuwe veiligheidssysteem continu.

Het nieuwe computersysteem stuurt de seinen sneller en nauwkeuriger. De trams krijgen bijgevolg sneller groen en kunnen elkaar sneller opvolgen. Het resultaat is een vlottere afwikkeling en doorstroming van het ondergronds tramverkeer.