Ondernemers moeten positief signaal uitsturen

De straffe verklaringen van Unizo-topman Karel Van Eetvelt in de Nederlandse krant ‘ Het Financieele Dagblad ' deden weinig stof opwaaien in Vlaanderen. Dat is volgens Caroline Copers bijzonder verontrustend.

Volgens Karel Van Eetvelt sturen ‘de ondernemers' aan op een Schok indien ‘de politiek' niet op de patronale eisen ingaat. Opnieuw een federale regering met de PS in 2014 zien ze immers niet zitten. Ze zullen het laten voelen als er terug een politieke meerderheid komt met partijen die ‘verandering' in de weg staan…

Dat een werkgeversorganisatie haar agenda wil realiseren: tot daaraan toe. Maar in naam van een werkgeversorganisatie een ronduit ondemocratische, zelfs antipolitieke boodschap verspreiden, vind ik echt schokkend. De Unizo-ondernemers verkiezen de chaos boven een regering met de PS. Dat hebben we nog ergens gehoord. Was het niet N-VA'er en ex-VB'er Karim Van Overmeire die recent in Knack stelde dat de Vlaamse onafhankelijkheid ‘gemakkelijk' uit te lokken is: gewoon zorgen dat de N-VA de verkiezingen wint in Vlaanderen en vervolgens de vorming van een federale regering onmogelijk maken. De strategie van de verrotting.

Politieke boodschap

Dat nu ook een sociale partner diezelfde politieke boodschap op tafel legt, is meer dan voldoende reden tot ongerustheid. Waarom horen we hier zo weinig reactie op van andere werkgeversorganisaties?

We kennen de reactie al: ‘dit is een noodkreet van de ondernemers'. Dat het crisis is, zal ik niet ontkennen. Maar wil men ook zo eerlijk zijn om toe te geven dat een aantal economische indicatoren – zoals de export en het ondernemersvertrouwen – weer gunstig staan. Terwijl voor werknemers de gevolgen van het beleid – zoals loonblokkering en lagere werkloosheidsuitkeringen – ongunstig blijven.

Een werkgeversorganisatie die de nood aan een Schok verwoordt en stelt dat compromissen sluiten problematisch is, maakt zich tot megafoon van één politieke partij, de N-VA. Of dat zo verstandig is, is nog maar de vraag. Geen enkele onderneming heeft baat bij economische chaos, bij nog meer armoede en ongel i jkheid, of bij sociale onrust. Terwijl de grote Schok vooral dat met zich mee zal brengen.

We zullen maar uit de crisis geraken door gezamenlijk de crisis aan te pakken en door compromissen te sluiten. Dat vergt goed georganiseerd sociaal overleg. Het is dan ook noodzakelijk dat de werkgeversorganisaties, maar ook de ondernemers zelf, nu eens eindelijk een constructief signaal geven. Een signaal dat we samen willen blijven gaan voor een hoogstaande sociale bescherming en voor een goed werkend sociaal overleg.

En dat is alleen mogelijk door compromissen te sluiten. Wie het tegendeel beweert, bedriegt de kiezer en zal van de kracht van verandering de kracht van de crash maken.

Sport
 1. Standard dolt met weerloos Waasland-Beveren
 2. AA Gent lijdt onwaarschijnlijke nederlaag in blessuretijd op Eupen
 3. Mathias Vosté schaatst Belgisch record op 500 meter
 4. Fransman Lebesson kroont zich tot Europees kampioen tafeltennis
 5. BUITENLAND. Kompany keert terug met gelijkspel, Atletico verliest topper
 6. GP van de USA: startgrid
 7. Matig Genk pakt in slotfase scalp van STVV na frommelgoal
 8. Inter-coach de Boer: ‘Weet niet of ik woensdag nog trainer ben’
 9. Video Mark Cavendish die wint op een F1-circuit, dat ziet er zo uit
 10. Jonas Coreelman bevestigt uitstekende vorm in Aken met nieuw persoonlijk record
 11. Lecluyse wint 200 meter wisselslag in Compiègne
 12. Olympic Essenbeek Halle en AC Meetjesland winnen opener CrossCup in Gent
 13. De Ketele en De Pauw bezorgen België zesde medaille op EK piste
 14. Vasil Kiryienka pakte de bloemen in Chrono des Nations
 15. Pieter Devos leidt in Wereldbeker na vierde plaats in Helsinki
 16. Yannik Reuter gaat onderuit in finale van Challenger Brest
 17. Red Flames zetten Rusland opnieuw opzij in oefenmatch
 18. Carreno Busta houdt Fognini van titel op ATP-toernooi Moskou
 19. Nestor en Roger-Vasselin winnen dubbelspel in Antwerpen
 20. Angelique Kerber laat geen steek vallen in eerste groepsmatch WTA Finals