Jacques Rogge is Willem-Alexander erg dankbaar
Jacques Rogge bedankt de Nederlandse prins Willem-Alexander voor zijn verdiensten voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC). Dat zegt de voorzitter van het IOC dinsdag tegenover het ANP.

‘Tijdens zijn aantreden in 1998 bij het IOC heeft hij dat gezegd en hij heeft dat destijds ook zo met het kabinet afgesproken. Dus we gaan er van uit dat hij dat ook zal doen nu hij koning wordt', liet een woordvoerder van sportkoepel NOCNSF maandagavond weten.

'Van grote waarde voor de sport'

Rogge hoopt dat Willem-Alexander ook als koning dicht bij het IOC betrokken blijft. 'Want Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje is van enorme waarde geweest voor de wereld van sport en het IOC sinds hij in 1998 lid is geworden', aldus de Gentenaar.

'We accepteren met pijn in ons hart zijn verzoek om te mogen vertrekken maar wensen hem ook met veel enthousiasme alle succes in de volgende belangrijke etappe in zijn leven. De internationale sportgemeenschap is de Prins van Oranje dankbaar voor zijn lidmaatschap en de olympische beweging zal hem altijd als echte vriend van de sport ontvangen.'

Geen Nederlander meer

Willem-Alexander heeft het IOC per direct gevraagd hem van zijn verplichtingen als IOC lid in Nederland te ontheffen. Dit betekent statutair dat zijn ontslag bij de eerstvolgende sessie van september in Buenos Aires goedgekeurd moet worden en aan het einde van kalenderjaar 2013 ingaat.

Rogge weigerde vooruit te lopen over de opvolging van Willem-Alexander, die op dit moment als enige Nederlander lid van het IOC is. Eerder vielen Anton Geesink (overleden), Hein Verbruggen (erelid) en Els van Breda Vriesman al af als IOC-lid.