Superboete voor wie niet komt opdagen in 'Het Spiegelpaleis'
Foto: VRT
Deelnemers aan de televisiequiz 'Het Spiegelpaleis' op televisiezender Eén komen maar beter opdagen, want wie zijn kat stuurt krijgt een stevige boete van 2.000 euro. Dat schrijft De Morgen vandaag.

Sinds 1 januari kan je op Eén kijken naar 'Het Spiegelpaleis', een quiz waarbij 106 kandidaten zes weken lang vragen beantwoorden over 'de ware aard van de Vlaming'.

Daarvoor moeten ze zich tijdens tien opnamedagen vrijmaken, die vooral in het weekend vallen, en krijgen ze 25 euro ter compensatie, vaak minder dan hun transportkosten. Elke dag krijgt er een winnaar 500 euro, de uiteindelijke winnaar ziet zijn banksaldo met 20.000 euro stijgen.

Maar wie niet komt opdagen of zijn mond voorbijpraat over de uitslag, krijgt een boete van 2.000 euro. Dat men met zo'n clausule probeert te  vermijden dat medewerkers en deelnemers informatie over het programma vrijgeven, gebeurt wel vaker. Maar dat er een boete is voor wie niet opdaagt, is volgens kenners wel hoogst ongebruikelijk.

'Niet wettelijk'

Volgens professor arbeidsrecht Roger Blanpain is zo'n contract bovendien niet wettelijk. 'Dit gaat om een prestatie waaraan verschillende prestaties verbonden zijn', vertelt hij in De Morgen. 'Je moet dagen vrijmaken, je moet er op bepaalde uren zijn,....Dat is een arbeidsprestatie waar je een loon voor moet krijgen. In dit geval heb je alleen verplichtingen en mogelijke boetes, maar staat daar nauwelijks iets tegenover'.

Ook het prijzengeld speelt volgens hem geen rol: 'Een wielrenner neemt ook deel aan wedstrijden waar hij een prijs kan winnen. Maar dat betekent toch niet dat hij geen loon krijgt voor zijn arbeid? Uiteindelijk blijft dit een programma dat gemaakt is voor commerciële doeleinden: de makers willen zo min mogelijk kosten maken en maximaal profijt halen. Dit is dus misbruik, het grenst aan uitbuiting'.