Standard, Club en Genk starten strijd voor zekerheid om Play-off 1
Foto: Photo News
Op zeven speeldagen van het einde hebben zowel de ploegen die nog hopen in Play-off 1 te geraken als de ploegen die zich willen redden niet veel tijd meer over om hun ambitie waar te maken. Beerschot start nu ‘echt’ met operatie redding en heeft daarvoor Jacky Mathijssen opnieuw aan boord gehaald als kapitein die voor rust en organisatie moet zorgen. Het is ook uitkijken naar de reacties van de supporters van Standard. Puntenverlies tegen Kortrijk zou van Sclessin opnieuw een heksenketel kunnen maken met voorzitter Duchâtelet.in het oog van de storm.

De supporters van Standard roeren zich weer en er wordt opgeroepen tot anti-Duchâtelet gezangen in de wedstrijd tegen Kortrijk. De fans zijn het niet eens met het transferbeleid van de voorzitter en vrezen dat de ploeg niet competitief genoeg meer is om mee te strijden voor de prijzen.

Er worden nog wel versterkingen aangekondigd door het bestuur maar het ongenoegen is daarmee niet weggenomen, Vanavond is er maar één remedie om de supporters toch minstens even met de ploeg te verzoenen en dat is een klinkende prestatie en een zege. Maar Kortrijk is niet van plan daarvoor de rode loper uit te rollen. De ploeg heeft nog een kansje op Play-off 1 maar moet daarvoor winnen tegen Standard. in het andere geval mag Kortrijk zijn ambities voor een plaats in de top zes opbergen.

Ambitie

Lokeren is wel al zo goed als zeker van Play-off 1 en krijgt tegen Anderlecht een echte waardemeter om te zien hoever de ambities mogen reiken. De Waaslanders zijn een stevig geheel dat ook nog goed kan voetballen maar volstaat dit tegen Anderlecht dat in de verte al een nieuwe titel ziet. De competitieleider wil onderweg liefst zo weinig mogelijk punten verliezen om comfortabel aan de Play-offs te kunnen beginnen.

Dringend hogerop

‘De strijd om Vlaanderen’ zoals Club Brugge- AA Gent wordt genoemd is de jongste jaren uitgegroeid tot een geladen duel door de rivaliteit tussen beide ploegen, zowel op het veld als erbuiten tussen de supporters. AA Gent wil zo vlug mogelijk hogerop en hoopt via de winst in Play-off 2 alsnog Europees voetbal af te dwingen. Eerst en vooral moet een goede ploeg op de rails worden gezet en bestaat daarvoor een betere start dan tegen Club Brugge, een ploeg waarvoor je de spelers van AA Gent nauwelijks moet motiveren,

Strijd voor het behoud

Zulte Waregem krijgt tegen Lierse de kans zijn tweede plaats nog wat meer glans te geven, maar Lierse is één van de ploegen die dringend punten en dan nog liefst drie nog hebben om ook volgend seizoen in eerste klasse te spelen. Dat geldt evenzeer voor Beerschot dat Bergen op bezoek krijgt en enkel tevreden kan zijn als de drie punten in Antwerpen blijven. Al had Jacky Mathijssen nog niet veel tijd om de afgelopen dagen de ploeg naar zijn hand te zetten.

Waasland-Beveren - OH Leuven en Charleroi - Cercle-Brugge zijn twee matchen die in het eerste geval voor de thuisploeg en in het tweede voor de bezoekers in het teken staan van de strijd tegen de degradatie. Met drie gelijke spelen op rij is Waasland-Beveren niet echt veel opgeschoten om zekerheid te hebben over een verlengd verblijft in de Jupiler Pro League. Een zege is daarvoor broodnodig. En Cercle kan maar best de drie punten meebrengen uit Henegouwen om de kloof met de ‘veilige’ 14de plaats niet te groot te laten worden.

KV Mechelen speelt tegen Racing Genk alles of niets om nog in de top zes te geraken, bij een zege blijft die kans bestaan, bij puntenverlies speelt Mechelen opnieuw Play-off 2. Maar Genk heeft Europese ambitie en daarvoor zijn punten nodig en liefst ook in Mechelen.