Voorlopig geen boetes voor ontbrekende alcoholtesters in Frankrijk

Alcoholtesters automobilisten of motorrijders worden in Frankrijk de komende tijd niet beboet als ze geen alcoholtester bij zich hebben. Dat heeft Manuel Valls, de Franse minister van Binnenlandse Zaken bekendgemaakt. De minister wil een nieuw onderzoek over alcohol in het verkeer afwachten, vooraleer er effectief boetes worden uitgedeeld.

Op 1 juli 2012 werd in Frankrijk een wet van kracht, die weggebruikers verplicht op elk moment een alcoholtester bij zich te dragen als ze zich in het verkeer begeven. Inbreuken op die wet werden in de praktijk echter niet beboet.

Vanaf 1 november 2012 zou een effectieve boete van 11 euro uitgeschreven worden voor elk voertuig dat zich zonder alcoholtester verplaatste op Franse wegen. Momenteel ziet het er echter naar uit dat de verplichting niet alleen uitgesteld maar mogelijk zelfs geschrapt wordt.

Minister van Binnenlandse Zaken Valls verklaarde de conclusies af te wachten van de Conseil National de la Sécurité Routière (CNSR) over een studie die het gebruik van alcohol aan het stuur onderzocht. Een definitieve beslissing wordt waarschijnlijk genomen tijdens de plenaire zitting van het Franse parlement op 13 februari.

VAB

De Vlaamse Automobilistenbond VAB vindt het nog steeds raadzaam om de tests in de auto te bewaren. ‘Zo kunnen automobilisten zichzelf bij twijfel testen', aldus de organisatie in een reactie.