Bijna 60.000 illegale uploads van Vlaamse films
Foto: *

Vorig jaar werden op het internet 58.097 illegale uploads van Vlaamse films aangeboden. Dat is bijna een verdriedubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Dat verklaarde Vlaams minister van Media Ingrid Lieten in de bevoegde commissie van het Vlaams parlement.

De minister werd in de commissie door Bart Tommelein (Open VLD) en Jurgen Verstrepen (onafhankelijk) ondervraagd over het illegaal aanbieden van Vlaamse content op het internet. Uit cijfers van de Belgian Antipiracy Foundation (BAF) blijkt dat het aantal uploads van Vlaamse films op een jaar tijd is gestegen van 20.408 tot 58.097.

‘De illegale downloads zijn zeer moeilijk te traceren omdat de websites die quasi nooit vermelden, maar de BAF vermoedt dat er per upload een paar duizend downloads, en dus kijkers, zijn', aldus Lieten. Ook het aantal uploads van Vlaamse televisieproducties steeg in dezelfde periode, van 14.311 tot 18.064.

Tommelein en Verstrepen vinden het optreden in Vlaanderen tegen het illegaal downloaden maar zwakjes. ‘De Vlaamse aanpak, die vooral gericht is op de strijd tegen streamingsites als YouTube, is al eens uitgeprobeerd en werkt niet', aldus Verstrepen. ‘Een Franse rechtbank heeft al gesteld dat YouTube niet verantwoordelijk is voor de aangeboden inhoud. Ook tegen downloaders van filmbestanden kan moeilijk worden opgetreden, volgens sommige rechtspraak is een download immers gelijk aan een thuiskopie.'

Lieten geeft toe dat de bestrijding van sites die torrents - het populaire formaat waarin audiovisuele bestanden worden gedeeld - aanbieden moeilijk is. ‘De juridische middelen om dergelijke inbreuken efficiënt, snel en duurzaam aan te pakken zijn vooralsnog ontoereikend. Het is aangewezen dat deze problematiek minstens op het niveau van de EU wordt aangepakt.'