Vande Lanotte: ‘Focus terug van begroting naar tewerkstelling'
Minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A). Foto: photo news

‘De grote begrotingsonderhandelingen hebben we gehad. Nu kunnen we terug focussen op tewerkstelling'. Dat heeft federaal minister van Economie Johan Vande Lanotte (SP.A) dinsdagmiddag gezegd naar aanleiding van een bezoek aan Westvlees in het West-Vlaamse Oostrozebeke, het vertrekpunt van een tournée waarbij hij bedrijven over het hele land wil bezoeken.

Vande Lanotte bezocht dinsdag naast vleesbedrijf Westvlees ook chocoladeverwerker Pralibel en tapijtproducent Balta.

‘Drie verschillende bedrijven met specifieke noden en problemen. Bij Westvlees moeten ze de concurrentie aangaan met Duitsland, bij Pralibel zoeken ze naar specifieke seizoenswerknemers voor tijdens de piekmomenten en bij Balta bestond de vrees dat ze naar het buitenland gingen vertrekken, maar ceo Hendrik Deruyck heeft dat ontkracht', aldus Vande Lanotte.

Bij de bedrijfsbezoeken gaat de minister in gesprek met de directie, maar ook met de vakbonden, zoals bij dat laatstgenoemde bedrijf dat vorig jaar nog fors in het personeelsbestand sneed. ‘We moeten spreken met de vakbonden. We mogen de confrontatie niet uit de weg gaan.'

In de loop van de dag pikte ook staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez (SP.A) in. ‘Het is belangrijk dat we samenwerken om de competitiviteit op te drijven, maar ook om de oneerlijke concurrentie aan te pakken', aldus Crombez. De staatsscecretaris plant ook later nog mee op stap te gaan met zijn partij- en stadsgenoot.