Neushoorn met uitsterven bedreigd door steeds brutalere stroperij

Vlaamse rinofluisteraar in Afrika

In 2012 werd in Zuid-Afrika, land waar 75 procent van de totale neushoornpopulatie leeft, een recordaantal neushoorns gedood door stropers. De kans is groot dat er binnen tien jaar niet één neushoorn meer in het wild leeft. Nele Sabbe, Vlaamse veearts tussen de Afrikaanse neushoorns: ‘Het is oorlog'.

We staan aan de ene kant van een stroomdraad, in een dierenpark ergens in de buurt van het Zuid-Afrikaanse Bela Bela. ‘Ella! Ella! Ella!, roept Nela Sabbe, een 37-jarige veearts die een paar jaar geleden een industriële job in West-Vlaanderen ruilde voor het leven tussen wildlife in Zuid-Afrika. ‘Ellaah!' Nog eens. Haar stem zet een grijze massa in de verte in beweging. We zien iets op ons afkomen. Huppelend, bijna. Ella blijkt een klein neushoorntje te zijn. Al is klein natuurlijk relatief. 300 kilo weegt ze, en ik schat dat het beest bij mij tot op heuphoogte komt.

Ersatz-moeder

Bij het lopen maakt Ella een bizar, hijgachtig geluid. Als een jogger die net een pakje sigaretten op heeft. ‘Neen, ze is niet buiten adem', lacht Nele, ‘Weinig mensen weten dat, maar neushoorns maken geluiden, zo communiceren ze met elkaar'. En ook met haar, zoveel is duidelijk. Ella is een van de twee neushoorns die door Nele worden opgevoed. Fin, elf maanden en 600 kilo, is de tweede. Fins ouders werden gedood door stropers, Ella werd verstoten door haar moeder, en nu hebben ze zich allebei aan Nele gehecht, hun ersatz-moeder.

De liefde is duidelijk wederzijds, en voor een toevallige bezoeker op z'n minst verbazingwekkend. Ella wordt uit de wei gehaald en mag mee richting huis. Ze wandelt gezapig tussen ons door, als een hondje. Tot voor kort kwam Ella letterlijk bij Nele over de vloer. Nu moet ze het dier leren dat dat niet meer kan, omdat ze simpelweg té groot en te zwaar geworden is. Maar Nele heeft zo haar eigen opvoedkundige trucjes. Een tik op de mond wanneer ze zich niet gedragen. Of psychologisch. Zo toont ze me hoe ze Ella straft met een uur eenzaamheid wanneer het dier weigert om weer achter haar draad te kruipen. ‘Ze zijn zo ongelooflijk gevoelig, ondanks hun dikke huid', verklaart ze.

Belgische zoo

Rinofluisteraar, dat is het woord dat spontaan bij me opkomt. Ze kent de dieren door en door. En ook wanneer we even later na het passeren van een paar at your own risk- borden tussen de volwassen neushoorns staan, is ze volledig op haar gemak. Ik niet. Echt niet. Maar Nele stelt me gerust, ze kent het karakter van elk dier en weet bij welk beest de stemming in een fractie van een seconde zou kunnen omslaan. Al vertelt ze tussendoor wel nog even hoe een lichtzinnige bezoekster hier een week eerder nog door een van de minder betrouwbare rino's aangevallen is en met twee gebroken heupen in het ziekenhuis belandde.

Nele Sabbe werkt in een quarantaine-park, waar wilde, soms ook zieke en gewonde, dieren meestal tijdelijk worden opgevangen voor ze naar een ander wildpark gaan of door particulieren worden gekocht. Zo zitten bijvoorbeeld twee van de neushoorns die ze hier vorig jaar verzorgde, sinds eind vorig jaar in een Belgische zoo, in Le Monde Sauvage in Spa.

Voor iemand die haar hart verpand heeft aan het Afrikaanse wildlife is dit een droomleven. Toch hangt er ook bij Nele een donkere schaduw over de toekomst. ‘Als het zo doorgaat, zijn er binnen tien jaar geen neushoorns meer,' zucht ze. De cijfers geven haar gelijk. De kans dat ‘The Big Five' – leeuw, buffel, luipaard, olifant en neushoorn – binnen afzienbare tijd ‘The Big Four' wordt, is reëel. Het stropen van neushoorns om hun hoorns bereikte vorig jaar een triest hoogtepunt in Zuid-Afrika. 668 rino's werden er gedood, volgens het World Wildlife Fund (WWF), ruim 200 meer dan in 2011.

En 2013 is nog maar amper begonnen of er zijn al minstens tien dode dieren gevonden. Ook de bredere cijfers zijn ontstellend. Bij het begin van de twintigste eeuw telde men nog 500 000 rino's in Afrika en Azië. In 1970 waren dat er 70 000, vandaag leven er nog minder dan 29 000 rino's in het wild, 75 procent daarvan in Zuid-Afrika. De grootste kaalslag vond plaats tussen 1970 en 1992, toen stropers – zogenaamde poachers – massaal toesloegen.

Het voorbije weekend werd de neushoorn uitgeroepen tot de Zuid-Afrikaanse nieuwsmaker van 2012. Hij volgt daarmee nieuwsmakers op à la voormalige ANC-jongerenleider Julius Malema en president Jacob Zuma. De titel wordt toegekend door The National Press Club in Pretoria. De nominatie is controversieel, en doet ook deze week nog heel wat stof opwaaien op Twitter. ‘Een onbegrijpelijke keuze in een jaar dat toch vooral de geschiedenis ingaat als dat van de mijnwerkersconflicten en het bloedvergieten in Marikana', zo klinken de sneren.

The National Press Club slaat net geen mea culpa, maar blijft bij haar standpunt: Marikana was ongelooflijk belangrijk, en gaat de geschiedenisboeken in als een dramatisch nieuwsfeit, maar de neushoorn is het item dat het hele jaar door in het nieuws is geweest. Constant. Week na week liepen de tellers op, en steeg het aantal neushoorns dat gedood werd.

‘Het is oorlog', zegt Nele. Wie er niet mee te maken krijgt, beseft het niet, maar wij voeren hier elke dag ons eigen gevecht. Voor mij is het een tweede natuur geworden.'

Tien kilo

Wanneer we door het park lopen, zie ik haar een paar keer alert opkijken wanneer bakkies of 4x4's over de veldweg achter de omheining passeren. Eén keer signaleert ze zo'n onbekend voertuig aan een collega verderop. ‘Iedereen die hier werkt, houdt in het oog wie hier passeert, elke nummerplaat van een wagen die we niet kennen, slaan we op in onze telefoons, en wanneer stropers toeslaan, geven we die nummerplaten aan de politie. We hebben hier onlangs ook geïnvesteerd in leugendetectie. Stropers worden immers vaak getipt door informanten van binnenuit.'

Vorig jaar hebben ze in het park bij Nele stropers gehad. Een traumatische ervaring, zegt ze. De neushoorn was toen zwaar gewond, maar heeft het overleefd. ‘Op zo'n moment bloedt je hart, echt. Als je ziet hoe zo'n dier daar ligt te lijden. Zijn sinussen waren helemaal kapot. De stropers willen zo veel mogelijk hoorn mee krijgen, dus snijden ze er maar lukraak door.'

65.000 dollar per kilo

Een hoorn van een neushoorn is goud waard. Of zelfs meer. Voor een kilo wordt op de Chinese en Vietnamese markt makkelijk zo'n 65.000 dollar neergeteld. In Azië gelooft men dat de hoorn genezende kracht heeft bij kanker en een probaat middel is tegen een kater. Maar ook op de luxemarkt wordt het steeds meer gegeerd. Een geluksbrenger met een stukje neushoorn als onbetaalbaar statusaccessoire.

Als je ervan uitgaat dat een gemiddelde neushoorn ongeveer tien kilo hoorn op zijn neus staan, wordt het al snel duidelijk hoe lucratief dat poachen kan zijn. Zelfs honderd gram levert nog altijd een serieuze zakcent op. ‘Dat is ook de reden waarom wij hier de neushoorns niet preventief onthoornen', zegt Nele, ‘Als wij dat op een anatomisch verantwoorde manier doen, en ver weg blijven van de sinussen, kunnen we niet anders dan een klein laagje hoorn laten staan. En zelfs dat is nog voldoende om stropers aan te trekken.' Onthoornen is ook duur, al is het maar omdat het om de één tot twee jaar opnieuw moet gebeuren, zo'n hoorn groeit immers weer aan. Ook is zo'n operatie niet altijd zonder risico voor het dier zelf.

Het weghalen van de hoorns heeft nog een ander nadeel: het is potentieel gevaarlijk voor de eigenaars. Volgens de Zuid-Afrikaanse wet moet elke hoorn geregistreerd, bijgehouden en opgevolgd kunnen worden. Nele: ‘Overvallen en roofmoorden om zo'n hoorn zijn echt geen uitzondering.' Wie een beetje verstandig is, bewaart zo'n hoorn in een bankkluis, maar ook dan is de waarde en het kapitaal dat zoiets vertegenwoordigt, gekend.

De hoorn die Ella op haar neus heeft staan, is nog embryonaal. Nele neemt de hoorn even in de hand, en schat: ‘Een paar honderd gram'. Zo'n vijftienduizend dollar dus. Ze geeft haar rino nog even een knuffel en verdwijnt in de stallen om zo'n 25 liter havermout klaar te maken. Ella zelf is wat van de wijs. Ze moet langer wachten dan anders op haar eten, en besluit dat dat mijn fout is. Ze dient me een welgemikte hoornstoot toe. Een paar honderd gram, maar het komt aan.

Sport
 1. Video Dendoncker kan met Anderlecht kloof slaan: "Zou mooi zijn"
 2. GP van de USA: eerste oefensessie: Mercedes dominant, Hamilton snelste
 3. Video Neymar zet krabbel onder hallucinant contract bij Barcelona
 4. Video Preud'homme: "In België is geen enkele ploeg favoriet tegen Club in Brugge"
 5. Oostenrijkse nationale doelman is zes maanden out
 6. Courtois tegen Batshuayi: "Schrijf om te beginnen mijn naam eens juist!"
 7. Guardiola stelt Vincent Kompany gerust
 8. Foto Kerber is “Speelster van het Jaar” en poseert samen met collega’s voor start van Finals
 9. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 10. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 11. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 12. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 13. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 14. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 15. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 16. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 17. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 18. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 19. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 20. Emma Meesseman wint Europese Supercup