De Wever: Van Besien heeft interview met Dams slecht gelezen
Bart De Wever Foto: Photo News
De burgemeester van Antwerpen Bart De Wever (N-VA) verdedigt de procureur des Konings van het Antwerpse parket Herman Dams, nu die onder vuur wordt genomen door Groen en SP.A. 'Groen maakt een intentieproces om een beeld op te hangen van een verklikkersmaatschappij. Dat is niet correct!', schreef De Wever tijdens een chatsessie op de website van Gazet van Antwerpen.

Van Besien heeft een klacht ingediend tegen Dams. Volgens de Groen-voorzitter heeft de procureur zich in een interview in De Standaard (12 januari 2013) meermaals discriminerend uitgelaten.

Met name de uitspraak van Dams over de grote drugstrafiek doet stof opwaaien, ook bij de SP.A. 'Niemand laat zijn slaap omdat er een boot is aangetroffen met 800 kilo cocaïne tussen de bananen. Who cares, behalve de politie? De burger ligt wakker van het roepen en tieren van jongeren op straat, van agressieve zatlappen, van het dealen voor zijn huis, zwerfvuil en hondenpoep', zei Dams.

Gevraagd naar een reactie nam De Wever het op voor de procureur. 'De heer Van Besien deed de meest kwalijke lezing die je kan doen van het interview met procureur Dams. De procureur heeft nooit gezegd dat grote drugscriminaliteit minder erg zou zijn dan kleine', schreef De Wever. 'Hij zegt wel dat het gerecht OOK moet focussen op kleine criminaliteit omdat die erg ontwrichtend is voor de res publica (het algemeen belang, nvdr).'

Dams riep burgers ook op om onder meer bestelwagens met een vreemde nummerplaat te signaleren aan de politie. De Wever heeft dat naar eigen zeggen zelf ooit al eens gedaan. 'Ik zag ooit aan mijn huis een witte bestelwagen met Oost-Europese plaat met mannen die aan een werf rondliepen. Ik noteerde alle gegevens en mailde die door aan de politie. Ze lieten me daarna weten dat ze een bende metaaldieven hadden geklist. Daar lijkt het mij over te gaan', vertelt de burgemeester. 

In Terzake ging De Wever in debat met Van Besien. Daar stelde De Wever onder meer dat hij het betreurde dat de openheid van justitie hier door een politicus op de slechts denkbare manier wordt geïnterpreteerd.

Van Besien hekelde  het feit dat Dams ervoor pleit om vreemde nummerplaten te signaleren aan de politie. Volgens hem gaat het daarbij om het tegen elkaar opzetten van bevolkingsgroepen. Daar was De Wever het niet mee eens: 'Mensen die hier wonen, hebben geen vreemde nummerplaat. Procureur Dams viseert vooral rondtrekkende dadergroepen die her en der toeslaan."

Ook het feit dat Dams de voorkeur leek te geven aan kleine criminaliteit, kon op weinig begrip van Van Besien rekenen. "Maar het is wel die kleine prul als drugsgerelateerde criminaliteit die het leven van heel wat mensen ontwricht."