Apple schrapt bestelling iPhone-onderdelen
Foto: afp
Apple heeft een aantal bestellingen voor onderdelen van de iPhone 5 geschrapt. Er wordt gefluisterd dat de verkoop minder goed loopt dan verwacht.

Volgens de bronnen van de Amerikaanse zakenkrant heeft Apple de bestellingen van iPhone-schermen voor het komende kwartaal zowat gehalveerd. Ook het Japanse Nikkei beweert te weten dat Sharp en Japan Display, die de schermen van de iPhone 5 maken, de komende maanden minder moeten produceren. Beide bedrijven hadden 65 miljoen schermen in hun orderboek staan, maar die aantallen werden dus fel verminderd. Ook naar andere componenten zou minder vraag zijn.

Intussen heeft ook de New York Times bevestigd dat Apple de bestellingen voor schermen heeft teruggeschroefd. Paul Semenza, een analist van NPD DisplaySearch, zegt er dat Apple voor de maand januari een bestelling van 19 miljoen iPhone-schermen had uitstaan, en dat die is gecorrigeerd naar 11 à 14 miljoen stuks.

Apple staat in de smartphonemarkt onder immense druk van Samsung en andere Android-telefoonmakers, en velen zien in deze beslissing van Apple dan ook een teken dat de iPhone 5 het minder goed doet dan algemeen werd aangenomen.

Cijfers van analist IDC geven Apple in het derde kwartaal van 2012 een wereldwijd marktaandeel van 14,6 procent. Een jaar eerder had de iPhone-maker nog 23 procent van de markt in handen. Aartsrivaal Samsung is volgens de laatste cijfers van IDC goed voor 31,3 procent van de smartphonemarkt.

De beslissing van Apple om bestellingen te schrappen, kan ook gevolgen hebben voor de financiën van die toeleveringsbedrijven. Heel wat iPhone-onderdelen zijn specifiek voor dat ene toestel gemaakt, waardoor leveranciers niet zomaar terecht kunnen bij alternatieve kopers.

update 15/1: verwijzing naar NYT toegevoegd.