Bart De Wever

Ho's en blingbling

In 1983 publiceerde de geo-chemicus Jerome Nriagu een opmerkelijk artikel in het New England Journal of Medicine . Hij onderbouwde een hypothese die in populariserende historische werken al naar voren was gebracht: het Romeinse Rijk ging mede ten onder door loodvergiftiging. Omdat lood overvloedig aanwezig was en makkelijk te bewerken is, gebruikten de Romeinen het in bijna alles, van aquaducten tot kookgerei. Via water en wijn (gedistilleerd in vaten met loden elementen) kregen de Romeinen hoge dosissen lood binnen, met hersen- en leverschade tot gevolg. De onvruchtbaarheid en psychische afwijkingen bij de Romeinse elite die daaruit voortvloeiden, ondergroeven de machtsstructuren van het Romeinse Rijk, wat bijdroeg tot de ineenstorting ervan.

Nriagu werd met de grond gelijk gemaakt. De gedachte alleen al dat concentraties lood er verantwoordelijk voor zouden zijn dat een wereldrijk ten onder ging, was toch te gek voor woorden. De uitstekende wetenschappelijke reputatie van Nriagu werd aan flarden geschoten en de man verkoos om niet op het thema door te werken.

Jammer, want nu, dertig jaar later, duikt de hypothese op dat de wereldwijde daling van de criminaliteit in de jaren 1990 en 2000 niet te danken zou zijn aan performanter politieoptreden of verbeterde sociaaleconomische omstandigheden, maar aan de afname van loodgebruik in benzine en verf.

In 1994 werkte de econoom Rick Nevin voor sociale huisvestingsprojecten in Amerikaanse steden. Daar stelde hij vast hoe loodverf een significant effect had op peuters, gaande van gedragsafwijkingen, mentale problemen tot ADHD. Hij breidde zijn onderzoek uit tot loodbenzine en stelde zo een correlatie vast tussen het gebruik van lood en criminaliteit. Van het moment dat men begon over te schakelen op loodvrije benzine, daalde het criminaliteitscijfer evenzeer. Net als Nriagu werd Nevin aanvankelijk weggehoond. Maar door jaren op dezelfde nagel te blijven kloppen, met groeiende steun vanuit academische kringen, wordt zijn conclusie steeds meer aanvaard als een plausibele hypothese.

Ook deze krant wijdde er vorige week een, weliswaar lacherig, artikel aan (DS 9 januari) . Het lijkt er dus op dat we in de jaren tachtig nog niet rijp waren om kritiek ernstig te nemen op een product dat toen nog alomtegenwoordig was. Nu lood overal als ongezond wordt geweerd, zijn we klaar om het te linken aan criminaliteit en de ondergang van het oude Rome.

Misschien zal dezelfde logica blijken voor de link die gelegd wordt tussen het bovenmatig bekijken van gewelddadige games en films en ontsporend gedrag. Toen een journalist van het Britse Channel 4 Quintin Tarantino vorige week de vraag stelde naar een eventuele link tussen harde geweldsscènes in films en de recente moordpartijen in de VS, maakte deze met enkele krachttermen zeer duidelijk dat hij dat debat niet wenste aan te gaan. Er is geen relatie, punt. Of in Tarantino's subtiele bewoording: I'm shutting your butt down!

We zijn niet rijp voor kritiek op dingen die we als vanzelfsprekend beschouwen en waarvan velen genieten. Ook Theodore Dalrymple mocht het ondervinden toen hij in zijn allereerste column voor deze krant met een typisch Brits hyperbolisme stelde dat ‘rockmuziek natuurlijk een van de oorzaken van misdaad is'. De brave man – als schietschijf niet geholpen door het feit dat ondergetekende weleens een boek van hem leest – kreeg gelijk progressief Vlaanderen over zich heen.

Maar kijk, twee onderzoekers van de universiteit van Utrecht komen met een opmerkelijk onderzoek over de relatie tussen muzikale voorkeur en criminaliteit. Zij volgden vijf jaar lang 300 jongeren en kwamen tot de conclusie dat de liefhebbers van hiphop, gothic en house onder hen later meer risico lopen op crimineel gedrag. Niet dat er een causaal verband bestaat tussen de twee, maar het is een proces van socialisatie binnen de vriendenkring en culturalisatie met de levensstijl die dergelijke muziek vooropstelt. In de jaren negentig was rap misschien nog een vernieuwende en aangename mengeling van humor en sociale kritiek, vandaag reikt het jongeren vooral het belang aan van dames van lichte zeden ( ho's ), geld en juwelen ( blingbling ) en het criminele bestaan om voorgaande te verwerven ( the thuglife ). Wie zichzelf culturaliseert met die boodschap, loopt het risico zijn culturele voorbeelden voor werkelijkheid te nemen en zich te bezondigen aan criminaliteit. Misschien is het dus goed toch wat langer na te denken vooraleer conservatieve cultuurkritiek af te schrijven als het gezeur van domme, wereldvreemde lieden.

Sport
 1. Minsk gaat Europese Spelen van 2019 organiseren
 2. Keukeleire sneuvelt met de meet in zicht in Abu Dhabi
 3. Goed nieuws voor Club Brugge met oog op topper tegen Anderlecht
 4. Limburg United strikt IJslander Vihjalmsson maar verliest Vanwijn
 5. Kerber leidt rode groep, Radwanska voert witte groep aan op WTA Finals
 6. Match Of The Day-presentator Lineker zwaar aangevallen na uitspraken over vluchtelingen
 7. Yannik Reuter stoot door naar halve finales in Brest
 8. Nieuw contract en monsteropstapclausule voor Carrasco
 9. Geen medaille voor Pieter Timmers op 100m in Singapore
 10. Video Ferrari-piloot Kimi Raikkonen blikt vooruit naar de GP van de USA
 11. Zondag Wereldbeker op de Cauberg: Generale repetitie voor WK 2018
 12. Tom Meeusen: “Ik kan alleen maar zeggen dat ik mijn best doe”
 13. Emma Meesseman wint Europese Supercup
 14. Pieter Timmers bereikt finale 100 meter vrije slag in Singapore
 15. Ann Wauters wint met Los Angeles Sparks de WNBA
 16. Walter Meeuws keert terug naar Lommel United
 17. Juventus zoekt jonge spelertjes in België
 18. EUROPA LEAGUE. Manchester United zet puntjes op de 'i', Roma geeft zege weg
 19. Nadal zet punt achter seizoen, Goffin schuift op in Race naar Londen
 20. Mag Atletico Madrid toch weer transfers doen?