Gentse parket in beroep tegen vrijspraak wapenhandelaars
Foto: pn

In een zaak van grootschalige wapenhandel heeft de Gentse correctionele rechtbank maandag negen beklaagden volledig vrijgesproken door een procedurefout. Het Gentse parket gaat in beroep.

De rechter besliste dat de afgeluisterde telefoongesprekken, die aan de basis van de zaak lagen, nietig zijn omdat de onderzoeksrechter de telefoontap niet goed motiveerde. Alle bewijzen die rechtstreeks volgden uit de telefoontap werden eveneens nietig verklaard, zodat alle verdachten vrijuit gaan.

‘De vrijspraak is het logisch gevolg van de procedurefout van het Gentse gerecht’, zegt Joris Van Cauter, de advocaat die de fout bij de telefoontap ontdekte.

‘Het gehele onderzoek vloeit uit de telefoontap die nietig is’, aldus advocaat Van Cauter. ‘Er was niets anders. De rechtbank bestraft hier een onderzoek waarin de politie zich baas heeft getoond en haar huiswerk niet heeft gedaan. De onderzoeksrechter had moeten zeggen: ‘Doe eerst wat onderzoek en kom terug met ernstige aanwijzingen’. Men moet eerst aanwijzingen hebben voor een misdrijf en mag dan pas beginnen tappen. Niet omgekeerd, want dan gaat men vissen om iets te vinden.’

Volgens de advocaat zou de vorige week goedgekeurde wet rond procedurefouten niet tot een ander beslissing geleid hebben. ‘Ook in de nieuwe wet blijft het tappen zonder rechtsgeldige beslissing bestraft met de nietigheid. Het resultaat zou identiek hetzelfde zijn’, zegt Van Cauter.

Bende opgerold in 2010

De zaak draait rond een bende die in 2010 opgerold werd. Negen mensen worden beschuldigd van wapenhandel, nadat een grote hoeveelheid wapens in beslag genomen werd. Aan de basis van het onderzoek liggen telefoontaps bij de hoofdverdachten. De onderzoeksrechter motiveerde de beschikking tot het afluisteren van telefoongesprekken, maar specificeerde niet dat het om een criminele organisatie zou gaan. Een telefoontap is niet mogelijk voor enkel wapenhandel, maar voor een criminele organisatie kan dat wel.

De rechtbank oordeelde eerder in een tussenvonnis dat de beschikking tot het afluisteren van telefoongesprekken nietig was. Het openbaar ministerie tekende beroep aan tegen dat tussenvonnis, maar de rechtbank deed maandag al uitspraak ten gronde. 'De bewijzen die voortkomen uit onregelmatig verkregen bewijs zijn besmet en moeten eveneens geweerd worden', oordeelde rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol.

Beroep

Alle processen-verbaal en huiszoekingen die aanwijzingen van schuld inhouden, zijn volgens de rechtbank het rechtstreekse gevolg van de telefoontap. De negen beklaagden werden daarom vrijgesproken.Het Gentse parket gaat nu in beroep tegen de vrijspraak.

In een eerdere zaak van een procedurefout was dat niet het geval. Vorige maand raakte bekend dat een 24-jarige man die verdacht werd van een inbraak bij een juwelier in Sint-Martens-Latem, door een materiële vergissing van het Gentse gerecht buiten vervolging gesteld werd voor de feiten. Het DNA-materiaal van de man werd nochtans op de plaats van het misdrijf gevonden, maar het parket vroeg de buitenvervolgingstelling omdat het twee feiten door elkaar haalde.