‘Doel 3 en Tihange heropstarten kan catastrofale gevolgen hebben'
Foto: BELGA

De kerncentrales Doel 3 en Tihange heropstarten kan catastrofale gevolgen hebben. Dat is de conclusie van een onderzoek op vraag van de Europese Groenen.

Uit het onderzoek van doctor Ilse Tweer, materiaalexpert en al jarenlang nucleair consultant voor onder andere de Oostenrijkse overheid, is ook gebleken dat de weerstandstesten van de Europese Unie eigenlijk nergens toe dienen. De veiligheid is niet gegarandeerd en de barstjes in de reactorvaten zijn en blijven gevaarlijk. Er kan zeker niet uitgesloten worden dat de scheuren zullen uitbreiden zodra de reactoren heropgestart worden. Dat zou catastrofale gevolgen hebben voor de bevolking in de buurt van Tihange en Doel, maar ook voor de inwoners van Antwerpen en Luik.

Die conclusies heeft de Europese afdeling van Groen vandaag voorgelegd aan het Europees Parlement. Groen-Kamerlid Kristof Calvo zal het rapport overmaken aan het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). ‘We verwachten zeer concrete antwoorden. Komen er geen antwoorden, dan moeten Doel 3 en Tihange 2 sluiten.'

‘Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en de regering beslissen weldra over de toekomst van Doel 3 en Tihange 2. Electrabel is bijzonder optimistisch, maar deze studie bevestigt dat een heropstart niet evident is. Indien er geen 100 procent duidelijkheid komt, dan moeten de reactoren definitief dicht. Met kernenergie kan en mag je geen risico's nemen. Spelen met kernenergie is spelen met vuur', zegt Calvo.

Nu is het afwachten geblazen wat de federale regering zal beslissen. Voor Groen is één iets duidelijk: ‘De Belgische nucleaire verslaving is vragen om problemen. De oude nucleaire mastodonten blijven oplappen is geen optie. Er is een alternatief: de investeringen in hernieuwbare energie en moderne, flexibele gascentrales eindelijk alle kansen geven', meent Calvo.

In zijn pas gepubliceerde beleidsnota erkent staatssecretaris voor Energie Melchior Wathelet (CDH) trouwens dat de bevoorradingszekerheid kan worden verzekerd, ook bij een vervroegde definitieve sluiting van Doel 3 en Tihange 2.

Zaterdag werd nog gemeld dat Electrabel volop bezig is met de heropstart van Doel 3 nadat uit een eerder onderzoek gebleken was dat zowel Doel 3 als Tihange zonder probleem opnieuw opgestart kunnen worden.