Ian Buruma

De gevaren van seks

De menselijke seksualiteit heeft haar donkere kantjes. Dat wordt helaas meermaals bewezen, maar het is niet daarop dat de paus doelde toen hij het had over bedreigingen van de ‘menselijke natuur'. Misschien moet hij zich bij een volgende gelegenheid toch eens tot verkrachters richten, zegt Ian Buruma .
De gevaren van seks

Seks kan gevaarlijk zijn. De verkrachting in december van Jyoti, een 23-jarige studente, door zes mannen in een bus in Delhi heeft dat afschuwelijk duidelijk gemaakt. Ze was op weg naar huis met haar vriend na een bioscoopbezoek. Nadat haar vriend door die zes mannen bewusteloos was geslagen met een ijzeren krik, werd ze verkracht, en daarna met diezelfde krik gemolesteerd. Tien dagen later stierf ze aan haar verwondingen.

Nu is het waar dat verkrachting minder te maken heeft met seks dan met machtsvertoon en geweld. Maar het staat er ook niet geheel los van. De seksuele daad wordt gebruikt als een martelmethode, of zelfs, zoals in dit geval, als een dodelijk wapen.

Maar dat is niet waar het Paus Benedictus XVI om ging in zijn toespraak voor de Curia op 21 december. Weliswaar sprak hij over de gevaren van bepaalde vormen van seksueel gedrag, maar over verkrachting repte hij met geen woord. Zijn voornaamste punt betrof de verdediging van het conventionele gezinsleven, of, zoals hij het pleegt te zien, de sacrale unie tussen man en vrouw. Seksuele verhoudingen buiten die unie zouden een bedreiging vormen voor de ‘menselijke natuur'. Zonder het in zoveel woorden te zeggen, was het duidelijk waar hij op doelde: verhoudingen tussen man en man, of vrouw en vrouw.

Het was, op zijn zachtst gezegd, een verward betoog. De waarschuwing van de paus over de gevaren van seksuele verbintenissen buiten het gezin kwam na een vurig pleidooi voor levenslange huwelijkstrouw, alsof het hem was ontgaan dat ook het homohuwelijk op die hoop is gevestigd. Maar wat de paus nog het meeste zorgen baart, is wat hij ziet als de moderne tendens om ‘seksuele identiteit' zelf te bepalen, de weigering van mensen om te leven volgens de hen door God gegeven ‘natuur'.

Lusten beteugelen

De paus is van mening dat homoseksualiteit een kwestie is van keuze. Dus niet een aangeboren neiging naar liefde voor hetzelfde geslacht, maar een soort lifestylekeuze, een decadente, ja zelfs blasfemische daad tegen God en de menselijke natuur. Deze ...

Nog geen abonnee?
Abonneer voordelig om verder te lezen

Lees dS Avond, de digitale krant en Archief+.

Ja, ik neem een proefabonnement

Bekijk onze formules >
Neem een dagkaart >

Reeds abonnee?

Nog niet geregistreerd?

Registreer