Brusselse musea gratis op eerste zondag van de maand

Zondag is de uitgelezen dag om een bezoekje te brengen aan een van de talrijke musea in ons land. De prijs hoeft alvast geen bezwaar te zijn: heel wat musea in Brussel rekenen niets aan op de eerste zondag van de maand.

In mei keurde de Federatie Wallonië-Brussel een decreet goed dat gesubsidieerde musea verplicht om elke eerste zondag van de maand hun deuren gratis open te stellen voor het publiek. Niet minder dan 52 musea brachten de regel toen in de praktijk.

Vanaf zondag 6 januari komen daar nog eens zeventien extra musea in Brussel en Wallonië bij. ‘Daarmee nemen voortaan 69 musea deel aan het initiatief', klonk het donderdag bij de vereniging Arts&Publics.

Nieuwe deelnemers zijn het museum BELvue aan het Paleizenplein in Brussel en het Museum van de Stad Brussel in het Broodhuis op de Grote Markt. Ook het Museum voor Fantastische Kunst in Sint-Gillis en het René Magritte Museum in Jette - het huis waarin de schilder gewoond heeft - zijn vanaf zondag gratis toegankelijk elke eerste zondag van de maand.

Andere musea in het Brusselse gewest die deze regel al eerder toepasten zijn onder meer het Speelgoedmuseum, het Antoine Wiertzmuseum, het museum voor het Kostuum en de Kant, en La Fonderie (Museum voor Arbeid en Industrie).

Wie iets verder wil rijden of treinen, kan natuurlijk ook terecht in heel wat musea in Wallonië. De volledige lijst van de deelnemende musea is te vinden op de site van Arts&Publics.