Zdenek Stybar reed laatste Vlaamse cross: 'Spijtig dat ik er geen kon winnen'
Foto: Maarten Delvaux
Zdenek Stybar sloot zijn cross-seizoen op Vlaamse bodem af met een knappe tweede plaats in de modder van Baal. 'Ik had nooit gedacht dat ik zo'n goede resultaten zou kunnen behalen deze winter', glimlachte de minzame Tsjech van Omega Pharma-Quickstep.

 'Ik had vandaag mijn allerbeste dag in deze kerstperiode, maar ik maakte teveel domme fouten om te kunnen winnen', analyseerde Stybar zijn wedstrijd. 'Al viel er vandaag erg weinig tegen Pauwels te beginnen. Hij was duidelijk de sterkste. Ik wou vandaag niet afwachten en ging na de start meteen naar de kop. Ik verspeelde echter teveel krachten en maakte nadien veel domme fouten. Ja, dat is een gevolg van mijn gebrek aan ritme in de cross. Dat maak je niet met enkele wedstrijden goed', gaf Stybar toe.

'Spijtig dat ik geen cross won'

Stybar past voor de wereldbekerwedstrijd in Rome en rijdt als laatste cross binnen twee weken het Nationale Kampioenschap van Tsjechië. Geen crossen meer op Vlaamse bodem dus. 'Ik heb erg genoten van de vele wedstrijden in deze korte kerstperiode. Het is spijtig dat ik geen enkele cross heb kunnen winnen, maar er was altijd wel iemand sterker. Ik dacht in mezelf wel van 'shit, misschien moet ik nog een cross extra rijden om toch eens te winnen?' Maar het is nu terug tijd voor het koersen op de weg. Daar kijk ik echt naar uit. Ik moet nu goed recuperen en na het Tsjechisch Kampioenschap heb ik nog anderhalve maand om te trainen voor het wegseizoen. Mijn eerste grote doel is de Omloop Het Nieuwsblad. Tegen dan moet ik nog 20% beter zijn dan nu.'

'Prima voorbereiding op de weg'

Gaan we Stybar de komende jaren opnieuw in het veld zien? 'Dit was alleszins een prima voorbereiding op het wegseizoen. Voordien heb ik veel uren op de fiets gesleten en de crossen waren een prima intervaltraining. Al moet ik wel oppassen dat ik niet te vroeg in vorm zal zijn. Alles bij elkaar ben ik erg content dat ik zoveel podiumplaatsen heb verzameld. Dat had ik totaal niet verwacht', sloot Stybar af.