Indiaas slachtoffer groepsverkrachting overleden
Protest in Calcutta tegen de groepsverkrachting Foto: EPA

De jonge vrouw uit India die het slachtoffer werd van een groepsverkrachting in New Delhi, is - zaterdagmorgen lokale tijd - overleden. De 23-jarige studente vocht in een ziekenhuis in Singapore voor haar leven, maar verloor de strijd. 'Ze is vredig heengegaan', aldus een verklaring van het ziekenhuis.

Volgens het hoofd van het Mount Elizabeth ziekenhuis, Kelvin Loh, heeft de vrouw een hartstilstand gehad en een infectie op de longen. Ook haar hersenen waren beschadigd. 

De jonge vrouw was op 16 december het slachtoffer van een groepsverkrachting op een bus in New Delhi. Het gewelddadig incident leidde de voorbije dagen tot gewelddadige protesten in verschillende steden in India. Een politieman kwam bij een betoging om het leven.

Zwaardere straffen

De manifestanten eisen dat er een einde komt aan het geweld tegen vrouwen en willen dat daders van verkrachtingen zwaarder gestraft worden. Zes mensen, onder wie de buschauffeur, zijn aangehouden voor de verkrachting. Twee politieagenten werden geschorst.

Het meisje was met een vriend naar de film geweest, en samen namen ze de bus terug naar huis, in Dwarka, in het zuidwesten van de Indiase hoofdstad New Delhi. Op de bus werd het koppel aangevallen door een groep van zes mannen, die het meisje haast een uur lang misbruikten.

Zowel zij als haar vriend werden daarna met ijzeren staven bewerkt, en achteraf uit de rijdende bus gegooid. Wegens haar zware verwondingen was de studente daags na Kerstmis voor meer gespecialiseerde zorg overgebracht naar een ziekenhuis in Singapore.