Ayatollah Khamenei heeft geen Facebook-account
De Iraanse hoogste religieuze leider Ayatollah Ali Khamenei. Foto: ap

De Iraanse Ayatollah Ali Khamenei zit niet op Facebook. Het regime in Teheran maakte dinsdag een einde aan de speculatie dat de hoogste leider van Iran een account op de sociale netwerksite had aangemaakt.

Vorige week dook op Facebook plots een nieuwe pagina van Khamenei op. Het gerucht deed de ronde dat de account was gecreëerd door de diensten van Khamenei. Waarnemers zagen er meteen een mogelijke koerswijziging van het regime ten aanzien van Facebook in en de pagina werd overspoeld met ‘likes'.

De internetdienst van de Iraanse overheid ontkende dinsdag echter dat Khamenei een Facebookaccount heeft. Volgens de dienst is de pagina waarschijnlijk het werk van een aantal aanhangers van de geestelijke leider van de islamitische staat.

Facebook is in de ban geslagen in Iran. De overheid ziet de populaire netwerksite als een westers vehikel dat indruist tegen de islamitische waarden. Miljoenen Iraniërs omzeilen echter het verbod en baanden zich toch een toegang tot sites als Facebook en Twitter.