De ex-gedetineerde die op de dag voor kerst in de Amerikaanse staat New York twee brandweermannen doodschoot heeft een getypte brief achtergelaten waarin hij schreef de hele buurt te willen platbranden en te willen doen ‘wat ik het liefste doe: mensen vermoorden'. Dat heeft de politiechef van het stadje Webster, Gerald Pickering, dinsdag gezegd.

De schutter, de 62-jarige William Spengler, had zeventien jaar in de gevangenis gezeten nadat hij in 1980 zijn oma met een hamer om het leven had gebracht. Nadat hij de straf had uitgezeten trok hij in bij zijn moeder en zus. Hij raakte van slag toen in oktober zijn moeder overleed en kon zijn zus niet uitstaan, zei een buurman, Roger Vercruysse. ‘Hij bleef aan de ene kant van het huis en zij bleef aan de andere kant.' Politiechef Pickering zei dat de autoriteiten nog naar de 67-jarige zus op zoek zijn.

Spengler stak maandagochtend het huis in brand en wachtte de komst van de brandweer en politie af, gewapend met een revolver, een jachtgeweer en een halfautomatisch geweer. Hij schoot twee brandweermannen dood en verwondde twee anderen. De eerste politieagent die ter plaatse arriveerde schoot terug en joeg hem op de vlucht. Later schoot Spengler zichzelf door het hoofd. Volgens Pickering heeft de agent die Spengler verjoeg ‘heel waarschijnlijk veel levens gered'.

Een van de wapens die de politie bij Spengler vond was een .223-kaliber Bushmaster, hetzelfde type dat de 20-jarige Alan Lanza eerder deze maand gebruikte bij zijn moordpartij op een basisschool in Newtown in Connecticut. Met zijn strafblad mocht Spengler geen wapens bezitten. Volgens officier van justitie Sandra Doorley van Monroe County leidde Spengler na zijn ontslag uit de gevangenis een rustig en onopvallend bestaan.

Pickering zei dat Spengler een brief van twee tot drie kantjes heeft achtergelaten, waaruit geen motief gedestilleerd kan worden. De politiechef wilde niet de volledige inhoud vrijgeven, maar las één zin voor: ‘Ik moet mij nog gereed maken om te zien hoe veel van de buurt ik kan platbranden en doen wat ik het liefste doe: mensen vermoorden.