Gewone mijnspin is ‘Spin van het jaar 2013'

De gewone mijnspin, een vogelspinachtige, is door spinnendeskundigen uit 24 landen verkozen als Europese Spin van het jaar 2013. Dat laat Arabel, de Belgische Arachnologische Vereniging, weten.

De gewone mijnspin (atypus affinis) is een van de vier wettelijk beschermde spinnensoorten in Vlaanderen, naast de wespspin, de gerande oeverspin en de waterspin. De spin is eerder klein: de mannetjes worden 7 tot 9 mm lang, vrouwtjes halen 10 tot 15 mm.

‘Er is heel wat te vertellen over deze mysterieuze spin', aldus spinnendeskundige Koen Van Keer (Arabel). ‘Wie de soort tegenkwam, vergeet ze nooit meer. Het is een van de twee enige vogelspinachtigen in ons land en de enige in Vlaanderen.'

‘Niet aaibaar'

De gewone mijnspin ziet er met haar indrukwekkende voorwaarts gerichte evenwichtige gifkaken niet direct aaibaar uit. Die gifkaken gebruiken ze voor hun unieke manier om prooien te vangen. ‘Hun webben worden wel eens kousjes genoemd en bestaan grotendeels uit een bovengronds buisvorming spinsel van ongeveer 10 centimeter lang (voet), bekleed met allerlei camouflerende plantenresten en een buisvormig spinsel dat 10 tot 30 centimeter onder de grond zit (been).' Insecten die op de kous lopen, worden naar binnen getrokken door de spinnen, die doorgaans in de voet zitten te wachten.

Tot tien jaar oud

De spin wordt gevonden in warme en droge streken en vooral op zandige en zonnige plaatsen, waarbij naaldbossen, zuidgerichte zandwanden en schrale graslanden, favoriete locaties zijn. Mannelijke mijnspinnen, vooral in het najaar te zien, zijn donkerzwart, vrouwtjes zijn donkerbruin en jongen lichter.

De gewone mijnspin kan acht tot tien jaar oud worden, een record onder de Belgische spinnen.