Binnenkort met één gebruikersprofiel op alle krantensites
Foto: ds
De Belgische krantenuitgevers gaan in de loop van 2013 hun websites aan eenzelfde registratie- en betaalsysteem koppelen. Gebruikers hebben dan aan één profiel genoeg om van de verschillende nieuwssites gebruik te maken.

De Vlaamse en Franstalige uitgevers richten samen het platform Media ID op, dat zal fungeren als registratie- en betaalsysteem. Surfen op de verschillende sites kan dan met dezelfde gebruikersnaam en hetzelfde wachtwoord en betalen moet zo makkelijk gaan en zo veilig zijn als bijvoorbeeld in de onlinemediawinkel iTunes van Apple.

De deelnemende uitgevers bepalen zelf wat ze al dan niet betalend aanbieden. Ze houden elk hun eigen strategie.

'Alle uitgevers lopen met plannen rond om een deel van hun inhoud betalend aan te bieden,' zegt uitgever Gert Ysebaert van Corelio, dat De Standaard, Het Nieuwsblad en L'Avenir drukt. 'Een eenvoudig systeem om te registreren en eenvoudig te betalen, zou dat kunnen faciliteren. Maar we willen wel dat de tijd rijp is en dat er vraag vanuit de markt is om goede journalistiek tegen betaling in digitale vorm ter beschikking te stellen.'

De uitgevers verenigen zich in een coöperatieve vennootschap voor de oprichting van Media ID. Daartoe zullen behoren: Corelio (De Standaard, Het Nieuwsblad, l'Avenir), De Persgroep (De Morgen, Het Laatste Nieuws, de Volkskrant), Mediafin (De Tijd, L'Echo), Concentra (Gazet van Antwerpen, Het Belang van Limburg), Sanoma (Story, Flair), Roularta (Knack, Trends), Rossel (Le Soir) en IPM (La Libre Belgique, La Dernière Heure).

Ook de Vlaamse televisiegroepen tonen interesse om zich aan te sluiten. Zo wil de Vlaamse Mediamaatschappij (vtm, 2BE, Jim) haar website iWatch naar Media ID halen en denkt ook De Vijver Media (Vier, Vijf en Humo) eraan om het systeem te gebruiken. Ook de VRT overweegt mee te doen, maar de openbare omroep blijft alle nieuws wel gratis aanbieden.

Media ID zou vanaf april 2013 getest worden om tegen 1 september 2013 klaar te zijn. De uitgevers hebben hun project ook voorgelegd aan de Vlaamse overheid, in de hoop nog extra steun te krijgen voor de ontwikkeling van het systeem.