Installatie Fendi ontworpen door Belg Maarten de Ceulaer
Transformations Foto: Daniele Venturelli
Op de beurs Design Miami presenteert het Italiaanse modehuis Fendi een installatie die voor hen werd ontworpen voor de Belgische interieurontwerper Maarten de Ceulaer.

Fendi vroeg de Ceulaer iets te ontwikkelen rond Fendi's visuele identiteit en samen dachten ze na hoe een handtas kon worden getransformeerd in een zitplaats.

De ontwerper vond inspiratie in het bekende (bijna dertig jaar oude) Fendimotief Pequin. De rechtlijnige tweedimensionale strepen waren het beginpunt voor 'Transformations', een driedimensionale installatie die de grenzen aftast tussen hard en zacht, natuurlijk en kunstmatig, organische en geometrisch, luxueus en gewoon.

De installatie begint bij een stuk hout. 'Transformations' plaats gelakte houten planken, boomstronken en verfijnde leren plankjes in verschillende composities. Het resultaat is een omgeving die gezien wordt als een 'levend patroon' dat doet denken aan ontwerpen uit de beginjaren van het modernisme, aldus de Ceulaer.

Op het Salone del Mobili in Milaan viel de Ceulaer op met zijn serie 'Mutation', sofa's en stoelen die balanceren op de grens tussen kunst en design. De meubels leken opgebouwd uit een groot aantal gigantische zachte bollen, alsof ze echt gemuteerd zijn.