Zoektocht naar vermiste bemanningsleden stopgezet
Archiefbeeld Foto: AFP
De Nederlandse kustwacht heeft de zoektocht naar de vermiste bemanningsleden van de Baltic Ace stopgezet. Het schip zonk woensdagavond in de Noordzee na een botsing met de Corvus J, een ander vrachtschip. Van de 24 opvarenden werden er 13 gered. Er werden vijf lichamen uit zee gevist. en geïdentificeerd.

De zoekactie naar de vermiste bemanningsleden van de Baltic Ace moest woensdagnacht rond twee uur stopgezet worden door het slechte weer en de ruwe zee. Op dat moment waren de lichamen van vier opvarenden al uit het water gevist.

Rond half vijf werd de zoekactie stopgezet. Dat melden verschillende Belgische reddingsdiensten. 

De kans dat er nog overlevenden gevonden zouden worden, was nagenoeg onbestaande. 'De temperatuur van het water is amper zeven graden. Daarin overleef je maximum een uur. De meeste bemanningsleden hadden geen reddings- of overlevingsvest aan. Sommigen droegen slechts een T-shirt en ondergoed', aldus Van Den Broucke. Aan het eind van de voormiddag werd het lichaam van een vijfde vermiste gevonden.

De vijf tot nu toe geborgen overleden slachtoffers van de scheepsbotsing, zijn geïdentificeerd. Het zijn een 47-jarige man en een 60-jarige man uit Polen, een 47-jarige man uit Oekraïne en twee mannen uit de Filipijnen, van 51 en 30 jaar oud.

Dertien bemanningsleden gered

Dertien opvarenden van het schip konden woensdagavond worden gered. Zeven overlevenden werden eerst naar de luchtmachtbasis van Koksijde gebracht. Twee werden er overgebracht naar Veurne, vijf naar Oostende. De slachtoffers kampten allemaal met onderkoelingsverschijnselen.

Volgens Maritime Technical International bestond de bemanning uit tien Polen, tien Filipino's, twee Oekraïners en zeker één Bulgaar.

Menselijke fout


De Baltic Ace was vanuit Zeebrugge vertrokken en vervoerde meer dan 1400 nieuwe wagens. Het schip, dat vaart onder de vlag van de Bahama's, botste woensdagavond rond 19.15 uur tegen de Corvus J, een ander vrachtschip. Het ongeval gebeurde op 55 kilometer van de Nederlandse kust bij een belangrijk knooppunt voor de haven van Rotterdam.

Een manager van de rederij van het gezonken schip vertelde aan het persbureau Reuters dat het ongeluk waarschijnlijk het gevolg is van een menselijke fout. Voorlopig wijst niets erop dat de Baltic Ace zal zorgen voor grote milieuschade in de Noordzee. De Beheerseenheid van het Mathematisch Model van de Noordzee (BMM) heeft met een vliegtuig vastgesteld dat er geen pollutie is. Daaruit kan geconcludeerd worden dat er geen lek is geslagen in de brandstoftank van de Baltic Ace.

Corvus J hielp bij zoekactie


De onder Cypriotische vlag varende Corvus J liep schade op bij de botsing, maar bevindt zich nog steeds in de Noordzee. Het schip was de hele nacht betrokken bij de reddingsoperatie van de Baltic Ace.

'De Corvus J heeft slechts kleinschalige schade overgehouden aan de scheepsbotsing. De bemanning van het schip bestaat uit 12 mensen. Geen daarvan is gewond geraakt', laat de Duitse rederij Jüngerhans weten.

Geen strafrechterlijk onderzoek

De Nederlandse maritieme politie doet geen strafrechtelijk onderzoek naar de toedracht van het scheepsongeluk. Het ongeval vond plaats buiten de Nederlandse territoriale wateren, de zogenoemde 12-mijlszone. Hier heeft Nederland geen rechtsmacht.
Dat maakte het Korps landelijke politiediensten donderdag bekend.

De Nederlandse autoriteiten doen alleen strafrechtelijk onderzoek als de Bahama's of Cyprus daarom vragen. De twee schepen die bij het ongeval waren betrokken varen of voeren onder de vlag van deze landen. De landen kunnen bij het Openbaar Ministerie een verzoek om rechtshulp indienen. Wel heeft de Nederlandse politie de regie over de identificatie en repatriëring van de slachtoffers.