Carla Bruni wil alle vrouwen aan de haard
Foto: Vogue
De voormalige Franse presidentsvrouw Carla Bruni (44) heeft gisteren haar excuses aangeboden voor haar ‘erg onhandige' uitlatingen over feminisme.

Ze deed die uitspraken in een interview voor het januarinummer van de Franse Vogue en kreeg meteen bakken kritiek over haar heen. ‘Mijn generatie heeft geen feminisme nodig', beweert het voormalig model en mama van twee in het modetijdschrift. In plaats daarvan verkiest Bruni moeders aan de haard. ‘Ik ben helemaal geen actieve feministe. Integendeel, ik ben een bourgeois. Ik hou van het familieleven en van elke dag hetzelfde doen.'

Storm van protest

Haar uitspraken lokten een storm van protest uit, vooral op de sociaalnetwerksite Twitter, waar gebruikers de ex-zangeres aanspraken met #ChereCarlaBruni (lieve Carla Bruni). ‘In Frankrijk worden elk jaar 75.000 vrouwen verkracht. Dat is voor mij genoeg om feminisme te prediken', zei onder meer de woordvoerster van de Franse groep ‘Durf Feminisme'.

Mevrouw Sarkozy verontschuldigde zich gisteren via een telefonisch interview met de Franse modewebsite Elle en zei dat ze volledig begrijpt waarom haar uitspraken choquerend overkomen. ‘De zin is erg onhandig geformuleerd en vertaalt slecht wat ik bedoel. Er had moeten staan: Ik heb nooit persoonlijk de nood gevoeld om een actieve feministe te zijn. ' Ze benadrukte ook dat ze in veel opzichten het werk van vrouwen steunt en dat altijd zal blijven doen wanneer ze kan.