'Belletje trek' verboden in Dendermonde en Mechelen
Foto: jimmy kets
Het jongerenpersagentschap Stampmedia verdiept zich in het jongste nummer van het magazine PIDMAG, in het systeem van de GAS-boetes. De lokale overlastboetes zijn heel vaak absurd en asociaal.

In het magazine neemt Luc Van den Bossche, de man die in 1999 aan de basis van de GAS-wetgeving lag, onder meer afstand van de huidige wetgeving. Volgens Van den Bossche hebben een aantal wetswijzigingen ervoor gezorgd dat we nu met 'gekke boetes' opgezadeld zitten.

Volgens Stampmedia schieten de lokale reglementen als paddestoelen uit de grond sinds gemeenten de bevoegdheid kregen om overlastboetes uit te schrijven. In 2005 had 28 procent van alle Vlaamse gemeenten een GAS-reglement, zeven jaar later was dat al 83 procent. 256 van de 308 Vlaamse gemeenten hebben nu hun eigen reglement en volgens de VVSG wordt dat “in de nabije toekomst mogelijk 90 procent”.

Heel wat reglementen bevatten volgens Stampmedia absurde en asociale regeltjes. Een overzichtje van de voorbeelden die PIDMAG aanhaalt.

Zo is 'belletje trek' verboden in Mechelen en Dendermonde. In Antwerpen en Leuven is braken op de openbare weg verboden.

Wie autopech heeft in Boechout, Borsbeek, Mortsel, Wijnegem en Wommelgem riskeert ook een boete. Daar is het ‘verboden onderhoudswerken aan de wagen uit te voeren op de openbare weg’.

In Hasselt mag niemand anders dan Sinterklaas, Zwarte Piet, de Paashaas en de Kerstman zijn gezicht bedekken.

In  Deinze geldt er dan weer een verbod om confetti die gegooid werd tijdens de carnavalsstoet op te rapen.

Tijdens de wintermaanden zijn ijskegels aan de buitenkant van daken taboe in Dendermonde, terwijl het in Antwerpen verboden is voertuigen op de openbare weg te doen vertragen.

In Lokeren staat er een boete op het doen schrikken van mensen, terwijl men in Schaarbeek een boete riskeert als men een tapijt uitklopt boven de openbare weg.

Nog in Lokeren is het beoefenen van waarzeggen, uitleggen van dromen, kwakzalverij en aanverwante praktijken verboden. In Borgloon moet de organisator van een vergadering die niet in openlucht plaatsvindt de burgemeester minstens 48 uur op voorhand op de hoogte brengen.

In Oudenburg is er een verbod op het houden van een pit-bull-terrier, terwijl men in Gent zand dat is uitgestrooid over een pas hersteld voetpad niet mag verwijderen.

Terwijl in Dendermonde geen grafzerken mogen worden schoongemaakt op 1 en 2 november, is er in Hasselt een verbod op het bereiden van mortel op het kerkhof. Nog in Hasselt is het verboden een telefooncel te gebruiken voor een ander doel dan waarvoor de ruimte bestemd is.

In het Oost-Vlaamse Lede is het maken van open vuur verboden. Het zingen van zedenschennende liederen in het openbaar is dan weer 'uitdrukkelijk verboden' in Dendermonde.

In Mortsel riskeren bedelaars die van huis tot huis gaan een GAS-boete. In Schaarbeek tenslotte is het verboden personen die aan een besmettelijke ziekte lijden te vervoeren of te doen vervoeren met een ander vervoermiddel dan met een speciale ziekenwagen.

Lees het volledige dossier over GAS-boetes in PIDMAG, het magazine van Stampmedia