Vakbonden: 'De schande voorbij'
Voorzitter van het ACLVB Jan Vercamst tijdens de Europese actiedag. Foto: Photo News

Blinde besparingen op de rug van werknemers en sociaal verzekerden. Zo reageert de liberale vakbond ACLVB op het begrotingsakkoord. Het ABVV noemt het een onevenwichtig plan. Volgens het ACV heeft de regering heel wat kansen laten liggen.

Hoewel de liberale vakbond pas woensdag een definitief standpunt inneemt over het begrotingsakkoord, laat hij zich al erg negatief uit over de aangekondigde maatregelen. De vakbond spreekt onder meer van een uitholling van het sociaal overleg.

‘Wij twijfelen ten zeerste aan de uitspraak van eerste minister Elio Di Rupo dat “burgers maximaal gespaard” blijven', laat de ACLVB in een persbericht weten. ‘Werknemers en sociaal verzekerden waren het al gewoon om gepluimd te worden, maar nu worden we met z'n allen ook nog eens gekortwiekt. Dit is de schande voorbij.'

De liberale bond roept woensdag een nationaal bureau samen om een definitief standpunt in te nemen. Hij wil ook met de andere vakbonden overleggen over ‘een gepaste en doeltreffende reactie'.

ABVV blij dat er geen indexsprong is gekomen

Ook de socialistische bond bespreekt het regeringsakkoord woensdag met zijn federaal bureau. Volgens topman Rudy De Leeuw zal ook nog overlegd worden met de andere vakbonden.

Het ABVV gaat voorlopig geen vergaderingen met de Groep van 10 (waar het sociaal overleg tussen vakbonden en werkgevers plaatsvindt) bijwonen. 'Dat heeft nu geen zin', zegt De Leeuw.

Hij noemt het begrotingsplan erg onevenwichtig. "Het is eerder een herstel- dan een relanceplan, dat te veel ingaat op de overdreven eisen van de werkgeversorganisaties", zegt hij.

'Het is goed dat we gemobiliseerd en gesensibiliseerd hebben op de Europese actiedag', aldus De Leeuw. 'Er is immers geen indexsprong gekomen.' De Leeuw betreurt ook  bijvoorbeeld dat er geen rechtvaardige fiscaliteit is in opgenomen.

ACV: 'Veel gemiste kansen'

Voor de christelijke vakbond heeft de regering bij de begrotingsaanpak heel wat kansen laten liggen. Vooral het feit dat opnieuw de fiscale omslag werd gemist naar het belasten van andere inkomens, ligt het ACV 'zwaar op de maag'. Dat zegt voorzitter Marc Leemans.
De vakbond is wel tevreden dat het zaken zoals een indexsprong of de 40 urenweek heeft kunnen tegenhouden.

Maar het ACV moet wel constateren dat de regering het loonoverleg 'zwaar aan banden heeft gelegd', aldus Leemans, verwijzend naar de loonmatiging die de regering oplegt. "Dat zien we natuurlijk niet graag".

De regering is er bovendien niet in geslaagd de fiscale omslag te maken, die de lasten op arbeid moeten verlichten. 'De andere inkomens ontspringen weeral de dans. Dat ligt ons zwaar op de maag', dixit Leemans.