Interne controle bij FOD Financiën loopt mank

Uit verschillende auditrapporten blijkt dat de interne controle bij het departement financiën mank loopt. Als een audit onregelmatigheden signaleert, dan worden die in de doofpot gestoken. Zoals het ‘verlies’ van een lading muntstukken van twee euro of belastingontduiking door een van de controleurs. Dat ontdekte de nieuwsredactie van de vrt na het inkijken van enkele documenten.

Via de wet op Openbaarheid van Bestuur kon de vrt-nieuwsredactie een aantal documenten bij de Federale Overheidsdienst Financiën opvragen, die afkomstig zijn van de interne auditdienst. De interne auditdienst bestaat uit twee mensen voor een departement van meer dan 22.000 ambtenaren, waar miljarden euro’s omgaan. De auditrapporten over het departement van Financiën melden enkele bijzondere anomalieën.

Zo is bij de Belgische Koninklijke Munt in 2006 een lading van muntstukken van twee euro verdwenen. Werknemers getuigen in het rapport over verdacht gedrag van hun collega’s: sommigen werden betrapt toen ze met een gecamoufleerd karretje van de lift naar de garage reden. De conclusie van het auditrapport luidde dat in totaal 36.871 muntstukken (of een bedrag van meer dan 70.000 euro) verdwenen.

In een tweede rapport gaat het om een door het Controlecentrum in Leuven opgelegde boete aan een frauderend particulier. Hij zou een zaak van btw-fraude bij een nieuwbouw hebben verdoezeld. De Gewestelijke Directeur van Leuven herkwalificeerde de feiten als ‘niet met kwaad opzet bedoeld’ en verlaagt de boete van 76.908 euro naar 3.840 euro, vermoedelijk vanwege connecties.

Bij een ander geval bleek dat een controleur van het departement belastingen ontdook. Hij liet in zijn huis verbouwingen uitvoeren om gastenkamers te kunnen uitbaten. Hij diende de kosten voor die verbouwing in bij zijn belastingaangifte en kreeg zo ten onrechte geld terug. Bijkomend detail: de man deed de controle van zijn belastingaangifte zelf. De belastingontduiking komt aan het licht maar op alle niveaus, tot op het directiecomité van de FOD Financiën wordt het indienen van een klacht tegengehouden. De betwiste controleur wordt gedetacheerd naar de PS-senaatsfractie, maar werkt nu op de studiedienst van de PS.

De drie rapporten tonen aan dat het grondig misloopt bij het departement Financiën en de interne controle inefficiënt is. Het departement Financiën wil niet reageren op de kwestie, omdat het gaat om interne documenten. Financiën zegt wel dat de drie dossiers intussen zijn overgemaakt aan het parket. Staatssecretaris voor Fraudebestrijding John Crombez zegt de dossiers niet te kennen, maar wil dat alles ‘tot op het bot’ wordt uitgezocht.