OVERZICHT. De absurditeit van de btw
Foto: Photo News
Wanneer geldt het tarief van 6% btw en wanneer dat van 21%? Het verschil zit soms in kleine details. Daarnaast zijn er ook nog heel wat andere absurde voorbeelden.

Wanneer een tuinaannemer een boom horizontaal in stukjes zaagt, valt dan onder brandhout en mag er 6% btw worden aangerekend. Wordt de boom verticaal in stukken gezaagd, dan krijgen we planken en die vallen onder het tarief van 21%.

Het tarief van 6% is geldig voor levensnoodzakelijke producten. De meeste voedingsmiddelen vallen onder dat tarief, maar onder meer margarine (12%) en luxe-producten als kreeften, oesters en kaviaar (21%) hebben een ander tarief.

Ook boeken hebben een btw-tarief van 6%. Hetzelfde werk op een e-reader gaat aan 21 procent.

Pornomagazines vallen blijkbaar onder  het tarief van levensnoodzakelijke producten, zes procent dus. Cd's vallen dan weer onder het tarief van 21%. Voor kranten en tijdschriften geldt het nultarief.

Doodskisten, condooms en citroenschillen vallen onder de 'levensnoodzakelijke producten'. Net als op ezels betaalt u daarop 6 procent btw. Een Duitse herdershond valt echter onder het tarief van de 21%.

Wie tuinplanten koopt en ze zelf plant, betaalt 6 procent op de planten. Wie een tuinman betaalt om de plantjes in de grond te stoppen, betaalt voor diezelfde planten 21 procent btw.

Volgens de huidige wetgeving is elektriciteit dan weer geen levensnoodzakelijk product. Want voor elektriciteit geldt het tarief van 21%. Dat tarief geldt ook voor zeep.

Het inspireerde het Radio 1-programma Hautekiet tot de fijne grap dat wie een rockgroep boekt drie tarieven moet hanteren. Nul procent voor de drummer, zes voor de levensnoodzakelijke gitarist en 21 procent voor de zanger, een luxeproduct.

Heeft u zelf ook weet van absurditeiten in de btw-wetgeving? Reageer hieronder.