Vijfde slachtoffer overleden na busongeval in Jordanië
Foto: *
In een ziekenhuis in Jordanië is dinsdag een vijfde slachtoffer van het busongeval afgelopen zaterdag om het leven gekomen. Het gaat om een 69-jarige man uit Puurs. Zijn lichaam zal later vandaag overgebracht worden naar de Belgische ambassade.

De man overleed dinsdagochtend rond 7 uur Belgische tijd, melden Baptiste van Outryve, woordvoerder van Thomas Cook, en de FOD Buitenlandse Zaken. 'De persoon zou vandaag gerepatrieerd worden, maar is vannacht helaas overleden door complicaties', aldus Van Outryve.

Dinsdagnamiddag is op Brussels Airport een vliegtuig aangekomen met aan boord de drie niet-gewonde Belgen die op de bus zaten en negen familieleden. De familieleden van het slachtoffer zijn bij aankomst in Brussel op de hoogte gebracht van het overlijden.

Van Outryve meldde bovendien dat de stoffelijke overschotten van de vijf slachtoffers waarschijnlijk samen zullen worden gerepatrieerd. Daarnaast bevindt zich nog één gewonde in Jordanië, die nog zeker 48 uur ter plaatse moet blijven voor medische zorgen.

Ook de twee Luxemburgse slachtoffers, een lichtgewonde en een zwaargewonde persoon, zijn weer in hun eigen land, aldus Van Outryve.

Oorzaak blijft onduidelijk

Een bus met 18 klanten van Thomas Cook raakte zaterdag betrokken bij een verkeersongeval in Karak, tussen Petra en Amman. Vier volwassen Belgen, drie vrouwen en één man, kwamen om het leven. Intussen is dus nog een vijfde slachtoffer bezweken aan zijn verwondingen.

Meer dan twee dagen na het zware ongeval is er officieel nog altijd geen duidelijkheid over de oorzaak. Maar de Jordaanse media houden het erop dat het allemaal de schuld is van een gebroken sleeptouw.

Volgens de populaire Jordaanse website Ammon News reden de bus vol toeristen en de blauwe Opel, die het ongeval veroorzaakte, in dezelfde richting. De Opel was defect en werd zelf voortgetrokken door een andere auto. Maar toen brak het sleeptouw, geraakte de Opel op drift en kwam hij zo tegen de bus terecht.

De buschauffeur verloor de macht over het stuur, de bus ging over de kop en kwam uiteindelijk weer op zijn wielen tot stilstand. Tijdens de buiteling werden verschillende inzittenden uit de bus geslingerd.

Twee pistes

Het is een versie die de Belgische ambassadeur Thomas Baekelandt niet kan bevestigen. ‘Mij is officieel meegedeeld dat er ook bij de politie nog altijd twee mogelijke oorzaken worden onderzocht. Een botsing met een auto die in dezelfde richting reed, en een botsing met een tegenligger die op het verkeerde baanvak reed. Het gerecht heeft het onderzoek nu naar zich toegetrokken, en ik moet wachten tot zij mij officieel op de hoogte brengen van de resultaten.’