HTC 8X haalt uit Windows Phone 8 wat er inzit
Foto: htc
Amper een week nadat Windows 8 op de wereld werd losgelaten, is hier nu ook officieel Windows Phone 8. Het eerste Windows Phone 8-toestel dat wij onder de vingers kregen, is de HTC 8X en die doet zijn voordeel met het nieuwe besturingssysteem.

De lancering van Windows 8 creëerde de meest positieve buzz die Microsoft in jaren heeft gehad, en de hoop van Microsoft (en HTC) is dat Windows Phone 8 daar ook een beetje van zal gaan profiteren. Zeker is dat niet.

Beide besturingssystemen delen de overzichtelijke en handige tegel-interface en heel wat onderliggende technologie, maar ze vertrekken vanuit een heel andere beginsituatie. Windows 8 is de nieuwe versie van Windows, dat bijna 90% van de pc-markt domineert. Windows Phone daarentegen is op de smartphonemarkt op zijn best een nichespeler met zo'n 5 procent marktaandeel.

Late start van Windows Phone

Die zwakke cijfers hebben vooral te maken met de late start van Windows Phone. En met het feit dat de eerste versies een paar opvallende gebreken vertoonden. Meest in het oog springend: Windows Phone 7.5 draaide alleen op 'single core' chips en ondersteunde een maximale schermresolutie van 800 op 480 beeldpunten. Met zo'n specificaties kan je op zijn best mikken op het kleurloze midden van de smartphonemarkt. Terwijl alle media-aandacht wordt weggetrokken naar de stertelefoons van Apple en uit het Android-gamma.

Windows Phone 8 voert de hoognodige inhaaloperatie door. De technologische achterstand is dus voortaan geen reden meer om Windows Phone te mijden. Het gebrek aan apps is ook niet meer zo nijpend als een jaar geleden, nu de teller toch al een tijdje boven de 100.000 staat.

Windows Phone-tegenhanger van HTC One X

Maar de grote vraag is: geeft Microsoft ons nu een reden om wél een Windows Phone 8-toestel te kopen? En dat hangt voor een groot stuk af van telefoons zoals de Nokia Lumia 920 en deze HTC 8X.

Met de One X heeft HTC misschien wel de beste Androidtelefoon van het moment op de markt, al heeft amper iemand dat opgemerkt. De 8X is daarvan de Windows Phone 8-tegenhanger. En ook dit is een puike telefoon. De Lumia 920 hebben we nog maar alleen vanop afstand kunnen gadeslaan, dus vergelijken is moeilijk, maar het gaat hier om twee telefoons die erg dicht bij elkaar liggen.

De 8X is uitgerust met een 1,5 GHz dual-corechip van Qualcomm. In de Android-wereld is dat maar een middenklasser, maar op Windows Phone kom je met dezelfde chip altijd iets verder. In het dagelijkse gebruik toch. De overstap op dual-core is net voldoende om, voor het eerst in de Windows Phone-geschiedenis, behoorlijk tot goed te scoren op benchmarks. In ieder geval: op geen enkel moment heb je als gebruiker de indruk dat je snelheid te kort komt.

Keurige kleurweergave

Over de rest van de hardware, hebben we eigenlijk ook niet te klagen. Het 4,3-inch beeldscherm is prima, zonder te overdonderen: we krijgen een keurige kleurweergave en weinig reflectie. De 8-megapixelcamera is uitstekend. Hij filmt in 1080p, zoals we dat ondertussen verwachten. Leuk is dat je vanuit de camera meteen tekst kan inscannen en vertalen via 'Bing Vision', Microsofts doorslagje van Google Goggles.

Wie lang op de Windows-knop duwt, activeert de spraakfunctie – net als op de iPhone dus. Maar hier houdt de gelijkenis met Siri op: de spraakherkenning op Windows Phone 8 is rudimentair. Je moet je houden aan een beperkt set commando's die je duidelijk en letterlijk moet uitspreken. Dus: 'text Andy Stevens' werkt, 'send sms to Andy Stevens' begrijpt hij niet.

Geïnspireerd door Nokia

De 8X zal de Nokia Lumia 920 zeker concurrentie kunnen aandoen als vaandeldrager van Windows Phone 8. Beide telefoons zien er trouwens opvallend gelijkaardig uit. Ach, laten we er geen doekjes om winden: HTC heeft zich duidelijk 'geïnspireerd' op de Nokia Lumia-lijn. Het zwarte model dat wij uitprobeerden heeft precies dezelfde afgeronde, matte afwerking als de Lumia. Maar als het een kopie is, dan toch een goeie: hij ligt misschien zelfs iets lekkerder in de hand dan het origineel.

De 8X heeft niet de specs in huis van een echte topper genre iPhone 5 of Galaxy SIII. Maar het prijskaartje zit ook een stukje lager: 550 euro. Daar willen we in ons eindoordeel rekening mee houden. Bovendien hebben we sympathie voor HTC, dat dit jaar al heel wat sterke producten heeft getoond maar dat er maar niet in slaagt om boven het marketinglawaai van Apple en Samsung gehoord te worden. Vandaar dat we deze HTC 8X bedenken met een wat geflatteerde, maar niet onverdiende, vier sterren.