Lionel Mesi heeft in Barcelona de Gouden Schoen ontvangen als beste doelpuntenmaker in de Europese competities in het seizoen 2011-2012. Messi scoorde vorig seizoen 50 doelpunten, dat zijn er vier meer dan Christiano Ronaldo van Real Madrid.

Messi droeg de trofee op aan zijn ploeggenoten van wie Xavi Hernandez en Carles Puyol aanwezig waren op de ceremonie in Barcelona.

'Het is een prijs voor het maken van doelpunten maar zonder mijn ploeggenoten was dat niet mogelijk geweest', zei Messi. 'Ik deel deze trofee met hen zoals ik altijd doe. Ik strijd niet voor individuele trofeeën maar voor titels. Mijn doelen zijn kampioen worden in de competitie, de Copa del Rey winnen en de Champions League. Dat zijn doelstellingen voor de hele ploeg.'

Messi won zijn eerste Gouden Schoen in 2010, toen scoorde hij 34 doelpunten. Messi is ook kandidaat om de Gouden Bal te winnen begin volgend jaar als beste voetballer van 2012..

'We zullen niet vlug een andere speler van zijn niveau zien. Het gaat niet alleen om de doelpunten die hij scoort maar ook hoe hij het spel ziet en verstaat. Dat is wat hem zo groot maakt', zei Tito Vilanova, trainer van Barcelona.

Het was Luis Suarez Miramontes, voormalige Spaans international en speler van Barcelona die de trofee overhandigde. Hij was in 1960 ook de enige Spanjaard die ooit de Gouden Bal won.