'H&M onderbetaalt Cambodjaanse arbeiders'
Foto: rr
H&M zou zijn Cambodjaanse werknemers te weinig betalen. Met die aanklacht pakt het Zweedse programma Kalla Fakta in zijn laatste uitzending uit. Net nu de Zweedse kledingketen zijn lanceringscampagne van de capsulecollectie van Maison Martin Margiela de wereld instuurde.

Het minimumloon van de Cambodjaanse werknemers bedraagt 61 dollar per maand. Dat is 25 procent minder dan het officiële minimum.

H&M reageerde meteen op de beschuldigingen. 'We doen er alles aan om de lonen van de werknemers op te trekken in de landen waar onze kledij wordt geproduceerd. We streven naar een structurele verandering en onderhandelen voortdurend met de werknemers en fabrikanten', verklaart H&M.

De organisatoren van de Clean Clothes campagne zijn evenwel van mening dat H&M nog niet genoeg doet om de voorziene doelstellingen te behalen. Volgens de organisatie hebben vakbonden in Cambodja al meermaals gevraagd om het loon te verhogen naar 131 dollar per maand, maar daar gaf H&M geen gevolg aan. 'We zijn benieuwd naar hun volgende concrete stappen', aldus de Nederlandse campagneleider van Clean Clothes.