Elke zichzelf respecterende smartphonemaker heeft tegenwoordig een monstertelefoon in zijn aanbod, en bij bij LG heet die ‘Optimus 4X HD’.

Niet meteen een sexy naam, maar wel een die makkelijk te ontleden is. De 4X wijst op de vier rekenkernen van de processor, en de HD zegt iets over de kwaliteiten van het scherm van deze Android-smartphone.

Dat klinkt veelbelovend, maar wie op zoek is naar de betere Android-telefoon denkt wellicht niet spontaan aan LG maar eerder aan de Galaxy S-reeks van Samsung of de HTC One-smartphones. LG heeft de voorbije jaren geen hoge ogen gegooid met zijn smartphones, maar de Koreanen lijken dat imagoprobleem stilaan van zich af te schudden. Zo werkt LG bijvoorbeeld samen met Google aan de nieuwste prestigieuze Nexus-smartphone. Maar hoe verhoudt deze 4X HD zich tot de rest van het deelnemersveld in het topsegment?

Stijlvolle looks

Het design van de Optimus 4X HD mag er zeker zijn. LG maakt al sinds enkele jaren samen smartphones met modemerk Prada en heeft daar een en ander van opgestoken. De Optimus 4X HD is net iets rechthoekiger en minder afgerond dan zijn concurrenten, maar ligt goed in de hand. Gesteld dat je handen groot genoeg zijn, want zo’n scherm van 4,7 inch is geen klein bier.

LG voorziet de achterkant van zijn telefoons doorgaans van een textuur, en ook hier vinden we de diagonale houtachtige streepjes wel werken. De dubbele zilveren zijkant is minder geslaagd, maar over het algemeen geeft de 4X HD een aangename en degelijke indruk.

Scherp HD-scherm

Net zoals Samsung is ook LG bekend van zijn televisietoestellen, en dat werpt zijn vruchten af bij de schermen die het fabriceert voor zijn smartphones. Dit HD-scherm (720p) is haarscherp en kan mee met de beste smartphoneschermen van het moment. De kleurweergave van deze display is misschien wat blauwig, maar oogt natuurlijker dan de opgepompte, soms schreeuwerige kleuren die we bijvoorbeeld bij Samsung vinden. Ook bij invallend zonlicht weet het scherm van de 4X HD zich goed te handhaven.

Net zoals de toptelefoons van de concurrentie bevat ook deze smartphone een krachtige quad-coreprocessor (met vier rekenkernen) die de Android-software van Google vlotjes aanstuurt. Geen gehaper en gestotter dus bij deze 4X HD, en in de vergelijkende snelheidstests houdt deze LG-topper gelijke tred met toestellen zoals de Samsung Galaxy S III en de HTC One X.

Overbodige toevoegingen aan Android

Het besturingssysteem op deze smartphone komt van Google, maar werd eerst flink onder handen genomen door de software-afdeling van LG. Een stap die ze beter hadden overgeslagen, want het komt het eindresultaat niet echt ten goede. Hoewel de 4X HD met een recente Android-versie werkt (4.0 Ice Cream Sandwich) doen de lelijke huisbereide iconen van LG denken aan veel oudere Android-versies, en ook het typerende Android-zwart werd op de meeste plaatsen vervangen door witte menu’s.

Verder werden aan de basisversie van Android ook enkele overbodige apps toegevoegd, zoals een eigen applicatiewinkel die LG SmartWorld heeft gedoopt. Enigszins nutteloos op een toestel dat zijn apps kan halen in de steeds beter wordende Google Play Store, maar goed. Je kan ook opteren om deze extraatjes gewoon niet te gebruiken.

Conclusie

LG weet zich met deze Optimus 4X HD tussen de topmodellen van Samsung en HTC te wurmen, maar voegt helaas weinig toe aan dat rijtje supersmartphones. Een agressieve prijszetting is zowat het enige waarmee de Optimus 4X HD het verschil kan maken, en daar zijn ze deels in geslaagd: de officiële richtprijs van deze telefoon is 499 euro, maar wie even zoekt vindt hem voor minder.

Maar ook de andere telefoons zakken in prijs, en wie net iets meer uitgeeft vindt bij Samsung en HTC net iets betere smartphones. Dat maakt van de LG Optimus 4X HD absoluut geen slechte smartphone, maar we zijn toch vooral benieuwd naar hun interpretatie van de Nexus-telefoon die eerstdaags verschijnt - al was het maar omdat die geen door LG gepimpte versie van Android heeft.