De politie zette traangas en waterkanonnen in, maar de betogers lieten zich niet verdrijven. Uiteindelijk gingen de demonstranten uit eigen beweging naar huis.

De Dag van de Republiek, een feestdag in Turkije, is de afgelopen jaren een symbool geworden van de kloof tussen de islamitische Turkse regering en haar tegenstanders, die vrezen dat de seculiere grondslag van Turkije in gevaar is. De grootste oppositiepartij heeft zich achter de mars geschaard.

Tienduizenden Turken kwamen ondanks het verbod bijeen in het oude gedeelte van Ankara, bij het gebouw waarin het eerste Turkse parlement gehuisvest was. Van daar willen ze naar het mausoleum van Mustafa Kemal Atatürk, die de Turkse republiek 89 jaar geleden stichtte, marcheren.

De politie probeerde de demonstranten uiteen te drijven met traangas en waterkanonnen, maar de deelnemers lieten zich niet van de wijs brengen en liepen door. Ze zwaaiden met Turkse vlaggen en posters van Atatürk, en scandeerden ‘Wij zijn de soldaten van Mustafa Kemal!’ en ‘Turkije is seculier en blijft seculier!’. Nadat de betogers het mausoleum hadden bereikt viel de mars op vreedzame wijze uiteen. Voor zover bekend vielen er geen gewonden en zijn er geen arrestaties verricht.

Volgens Turkse media en politici van de oppositie heeft de politie bussen met betogers, die onderweg waren naar Ankara, tegengehouden.