Dertien procent van de Belgen zegt op een of andere manier al eens slachtoffer geweest te zijn van identiteitsfraude. Dat blijkt uit het Europese onderzoek ‘Preventie Identiteitsfraude 2012’ in opdracht van Fellowes, leverancier van kantoorbenodigdheden.

De financiële schade van Belgische slachtoffers bedraagt gemiddeld 12.200 euro. België behoort daarmee tot de top-3 landen in Europa. Alleen in Duitsland (35.490 euro) en Italië (16.318 euro) is de schade hoger.

Fellowes vroeg de Belgen ook op welke manieren geprobeerd is hen persoonlijke informatie afhandig te maken. Veel Belgen ontvingen e-mails (6 pct) en telefoontjes (20 pct) die zogenaamd van hun bank afkomstig waren en waarin men vroeg om persoonlijke gegevens door te geven of te updaten. Opvallend is echter ook het aantal verdachte verzoeken dat 23 pct kreeg om te doneren aan een goed doel of voor noodhulp.

De overgrote meerderheid (92 pct) van de Belgen probeert zich volgens het onderzoek op een of andere manier te beschermen tegen identiteitsfraude. Zo controleert 54 pct van de Belgen transacties die hen niet meteen bekend voorkomen op rekeninguittreksels en facturen.

Het onderzoek werd online uitgevoerd tussen 14 juni en 20 juli 2012 bij 5.507 mensen, van wie 501 Belgen. (belga)