Vermist bemanningslid van Bounty uit water gehaald
Het schip vaart voorbij Chicago in 2003. Foto: AFP
De reddingsdiensten van de kustwacht van de Verenigde Staten hebben maandagavond (lokale tijd) een van de twee vermiste bemanningsleden van het filmschip Bounty teruggevonden. De 42-jarige vrouw werd bewusteloos uit het water en naar een ziekenhuis overgebracht. Dat berichten verschillende media. De 63 jaar oude kapitein van het schip, die wegens de orkaan Sandy schipbreuk leed, is nog steeds vermist.

Zeventien bemanningsleden van de HMS Bounty-replica hebben het schip moeten verlaten.

De driemaster kwam voor de kust van North Carolina in de zware weersomstandigheden van orkaan Sandy terecht.  Zondagnacht viel de stroom op de Bounty uit op zo’n 145 kilometer van de kust en zo’n 260 kilometer van het oog van de orkaan Sandy. De bemanning kon het water niet meer wegpompen en de kapitein gaf het bevel om het schip te verlaten.

‘De 17-koppige bemanning trok overlevingspakken en reddingsvesten aan voor ze de twee reddingsboten met elk 25 plaatsen lanceerden’, zei de kustwacht in een mededeling. Later stelde ze het aantal bemanningsleden bij tot 16.

De organisatie die het schip beheert, gaat bekijken of het schip kan gered worden. 'Volgens het laatste dat we gehoord hebben, lag het schip nog recht', zegt directeur Tracie Simonin. Maar haar eerste zorg gaat uit naar de bemanning, klinkt het.

Volgens sommige berichten is het schip gezonken.

Het schip is in 1962 gebouwd voor de film ‘Mutiny on the Bounty’ met onder anderen Marlon Brando. De replica van het achttiende-eeuwse schip was ook in onder meer de film ‘Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest’ te zien.

Ook andere mensen raakten op zee al in de problemen door de orkaan Sandy. Tussen de eilanden Martinique en Dominique zijn sinds zondagavond zes of zeven Fransen vermist, meldt het Franse persbureau AFP.