In Chili wint centrumlinkse oppositie gemeenteraadsverkiezingen
Foto: EPA

Het ziet er naar uit dat e centrumlinkse oppositie in Chili de gemeenteraadsverkiezingen heeft gewonnen. Bijna zestig procent van de stembureaus zijn geteld.

De coalitie van socialisten, christendemocraten, sociaaldemocraten, radicalen en in sommige gemeenten de communistische partij, telt 43,65 procent van de stemmen. Rechts, dat de verkiezingen won in 2008, haalt nog 38,03 procent.

Links, dat het land na de dictatuur van Augusto Pinochet twintig jaar lang bestuurde, won in Santiago. Carolina Toha, die vroeger minister was onder het presidentschap van Michelle Bachelet, versloeg de aftredende ultraconservatief Pablo Zalaquet.

In de regio van de hoofstad, in Providencia, won de onafhankelijke kandidate Josefa Errazuriz, een sociologe en lokale activiste, van een vroegere legerkolonel, Cristian Labbé. De man, die de stad zestien jaar lang bestuurde, is een fervent aanhanger van generaal Pinochet.

Lage opkomst

In 345 gemeenten kregen ongeveer 13,5 miljoen Chilenen een oproepingsbrief - 5 miljoen meer dan bij de vorige verkiezingen, vooral jongeren. Het was de eerste verkiezing dat volwassenen automatisch ingeschreven waren en niet langer verplicht waren om ook effectief te stemmen. Vroeger riskeerden ze nog een boete als ze niet gingen stemmen nadat ze zich ingeschreven hadden. Dat schrikte veel potentiële stemmers af. Toch bleef ook zondag de opkomst laag.

Zoals dat al het geval was bij de gemeenteraadsverkiezingen in 2008 - toen rechts voor het eerst in twintig jaar won - worden de verkiezingen van zondag gezien als essentieel voor de komende maanden en de presidentsverkiezingen op 17 november 2013.