Partij Janoekovitsj wordt opnieuw de grootste
Foto: AP
In Oekraïne ziet het er naar uit dat de Partij van de Regio's van huidig president Viktor Janoekovitsj opnieuw de meeste stemmen zal halen bij de verkiezingen. Dat blijkt uit de voorlopige uitslagen die de verkiezingscommissie maandag bekendmaakte. Vaderland, de coalitie rond Joelia Timosjenko, behaalt 22 procent van de stemmen.

Momenteel zijn 42 procent van de stemmen geteld. De Partij van de Regio's staat op kop met 35 procent. Uit de voorlopige peilingen blijkt dus dat de oppositiepartijen er niet in geslaagd zijn president Janoekovitsj van de troon te stoten. Volgens de exitpolls, die zondagavond werden bekendgemaakt, zou de Partij van de Regio's vijf tot zes procent minder stemmen halen en de oppositie 5 tot 10 procent meer stemmen krijgen.

Klap

Vaderland, de coalitie rond de gevangen Joelia Timosjenko, die wegens haar celstraf niet zelf aan de verkiezingen mocht deelnemen, behaalt 22 procent. De communistische partij haalt 15 procent en de partij van voormalig bokskampioen Vitali Klitsjko, Oedar, wat niet alleen Oekraïense Democratische Alliantie voor Hervormingen maar ook "klap" betekent, haalt 13 procent volgens de voorlopige resultaten. De nationalistische partij Svoboda (Vrijheid) kreeg ten slotte 8 procent van de stemmen. De partij van gewezen voetbalster Andrij Sjevtsjenko, Voorwaarts!, haalt volgens de eerste resultaten de kiesdrempel niet (1,7 procent).

Volgens waarnemers zouden huidige coalitiepartners Partij van de Regio's en de communistische partij opnieuw een meerderheid kunnen vormen in het parlement, indien ze ook de steun krijgen van onafhankelijke parlementsleden.

Overwinning

Zondagavond heeft de partij van Janoekovitsj de overwinning opgeëist. Volgens huidig premier Mykola Azarov "hebben de mensen met hun stem getoond dat ze beseffen dat het land zich in een moeilijke economische situatie bevindt en dat de regeringspartij haar verantwoordelijkheden heeft genomen".

Van de 450 parlementszetels, worden er 225 verdeeld aan de hand van de resultaten van de nationale verkiezingen. De overige 225 zetels worden verdeeld aan de hand van de resultaten in de verschillende districten.

Volgens de verkiezingscommissie zou de Partij van de Regio's tussen 110 en 115 zetels behalen bij de districtsverkiezingen. De partij zou de meeste steun krijgen uit de provincies uit het oosten en het zuiden, waar Russisch gesproken wordt. In de westelijke en noordelijke provincies, alsook de hoofdstad Kiev, werd veel minder voor de partij van Janoekovitsj gestemd, maar was ook niet een bepaalde oppositiepartij opvallend populair.

'Ongelijke concurrentie'

In totaal waren zondag 36,6 miljoen stemgerechtigden opgeroepen om de 450 mandaten in het parlement te verdelen. Van de 21 partijen die hun kans waagden, haalden er vijf de kiesdrempel van 5 procent. De regering spendeerde 100 miljoen euro aan webcamera's in 33.755 stemlokalen te installeren, om "fraude te voorkomen", aldus de kiescommissie.

De Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) heeft maandag gesteld dat de democratie in Oekraïne "opnieuw achteruit gaat".

"De verkiezingen van 28 oktober werden gekarakteriseerd door ongelijke concurrentie, voornamelijk in verband met het gebruik van administratieve bronnen, en een gebrek aan evenwichtige berichtgeving in de media", luidt het in een persbericht.

Volgens de OVSE verliep de verkiezing zelf vlot en volgens de democratische principes. Enkel de telling van de stemmen kreeg een negatieve evaluatie, "omdat die niet transparant genoeg was".