Het oosten van de Verenigde Staten zet zich schrap voor een superstorm. Het oog van de superstorm nadert de oostkust van de VS. In New York begint het waterpeil intussen spectaculair te stijgen en de gouverneur heeft de tunnels naar Manhattan afgesloten. President Obama heeft zijn verkiezingscampagne onderbroken om de situatie op de voet te volgen.

Maandagochtend plaatselijke tijd won de orkaan, omgedoopt tot 'Frankenstorm', aan kracht. 'Sandy transformeerde zich in de voorbije uren van een tropische cycloon tot een extra-tropische storm en wordt momenteel opgenomen in een bestaande trog boven het Noord-Amerikaanse continent. Door interactie met de jetstream diept de kern zich nog wat verder uit, waardoor de storm nog in kracht toeneemt', zegt Gert Coone, meteoroloog aan het KMI.

Maandagavond plaatselijke tijd wordt Sandy als 'superstorm' verwacht aan land te komen in New Jersey. New York City zou hard  kunnen getroffen worden. Bijkomend effect is de volle maan die een nog heftiger getijde teweegbrengt waardoor zo’n 20 miljoen inwoners van de regio bedreigd worden. 'Dit is het worst-case scenario', aldus de National Oceanic and Atmospheric Administration.

Geen openbaar vervoer

Vooral voor de stad New York vrezen de autoriteiten het ergste. Het openbare leven in New York ligt vandaag vrijwel geheel stil. 1.750 scholen in de stad blijven vandaag gesloten, waardoor 1.1 miljoen kinderen thuis blijven. De stad heeft 76 schuilplaatsen ingericht in schoolgebouwen.

Het Amerikaans hooggerechtshof was maandag één van de zeldzame instellingen in Washington die wél functioneerde, ondanks de komst van Sandy. Het metro- en treinverkeer ligt stil. Mogelijk zit New York ook dinsdag zonder openbaar vervoer.

New York is met ruim 8 miljoen inwoners de grootste stad van de VS. De bewoners zijn erg afhankelijk van het openbaar vervoer. Dagelijks stappen ruim 5 miljoen mensen in de metro, bus of trein. 

Burgemeester Michael Bloomberg gaf het bevel om 370.000 mensen uit laaggelegen gebieden in New York City te evacueren. De gouverneur van de staat New York, Andrew Cuomo, heeft omstreeks 14:00 plaatstelijke tijd de Holland- en de Brooklyn-Battery-tunnel naar Manhatten laten sluiten.

De sluiting van de tunnels zal de megapool nog verder verlammen, nadat eerder zondag het openbaar vervoer werd stilgelegd. Ook de brug zal gesloten worden als de wind sneller gaat dan 96 km/u.

Bouwkraan bungelt in de wind

Een bouwkraan van een luxe-flatgebouw in Manhattan bungelt maandagavond in de wind. Het gebouw staat aan West 57th Street. Bewoners van omliggende gebouwen hebben van het stadsbestuur opdracht gekregen naar lagere verdiepingen te gaan. Straten rondom het gebouw zijn afgezet.

Volgens meteorologen kan de wind zo hoog als de flat snelheden tot 150 kilometer per uur bereiken. Met het oog op de orkaan hebben de autoriteiten alle bouwactiviteiten in New York laten stilzetten.

Stijging van het water is grootste probleem

Volgens Cuomo is het grootste probleem momenteel de verwachte stijging van het water. Dit zou zware overstromingen kunnen veroorzaken. 'Het metrosysteem en het zoute water vormen geen goed huwelijk', zegt Cuomo. Duizend extra leden van de Nationale Garde zouden worden gemobiliseerd in New York.

Zondag kondigde hij al een eerste mobilisatie aan van 1.000 leden. Om de verwachte elektriciteitspannes te herstellen na de komst van de orkaan zijn al 4.000 werknemers gevorderd, zegt Cuomo.

Noodtoestand

President Barack Obama heeft de noodtoestand afgekondigd voor de hoofdstad Washington. Eerder deed hij al hetzelfde voor New York en de staten Maryland en Massachusetts.

Het dagelijks leven in een gebied met vijftig miljoen inwoners dreigt vanaf vandaag door wind- en wateroverlast te worden ontwricht.

President Obama liet zich gisteren door federale rampenmanagers bijpraten over de verwachte koers van de storm en de mogelijke gevaren. 'Sandy is een serieuze en grote storm die langzaam voorbij zal trekken', aldus de president. 'De overheid zal groot en snel reageren als het zover is', beloofde hij.

Ondertussen heeft de president zijn verkiezingscampagne afgebroken. Een uurtje geleden is hij onder zware regenval geland in Washington. De president wil alle ontwikkelingen van Sandy op de voet volgen. Dat meldde een AFP-journalist aan boord van het vliegtuig Air Force One.

69 doden in de Caraïben

Sandy eiste al zeker 69 levens. Het merendeel, 51, viel in Haïti, dat tot vrijdag drie dagen onafgebroken regen moest verduren.