Belgisch team wint 12e editie trofee Roses des Sables
Foto: AFP

Een Belgisch team heeft zaterdag in Marokko de twaalfde editie van de trofee Roses des Sables gewonnen. De Roses des Sables is de belangrijkste rally waar uitsluitend vrouwen aan mogen deelnemen. Er waren 362 deelneemsters uit zes verschillende landen.

Het waren de 44-jarige Antwerpse Brigitte Depaepe en haar schoonzus en co-pilote Tanja De Nijn, die na zes etappes het minst aantal kilometers op de teller hadden. De Trofee des Roses is geen snelheidswedstrijd, maar een oriëntatie en navigatiewedstrijd doorheen de woestijn, enkel met behulp van een kompas en het roadbook.

De deelneemsters moesten ervoor zorgen dat ze konden omgaan met de omstandigheden en dat ze zich een weg zochten doorheen de woestijn. Het was de bedoeling om de aankomstlijn te overschrijden na zo weinig mogelijk kilometers afgelegd te hebben.

Zoals ieder jaar werd de Trofee begeleid door een humanitaire onderneming voor de vereniging “Les enfants du désert”. De vereniging heeft onder de bevolking van de geïsoleerde regio in Marokko, waar de Trofee georganiseerd wordt, enkele tientallen ton medisch materiaal en schoolbenodigdheden verspreid.