In het stadhuis van Luxemburg heeft het wettelijk huwelijk van erfprins Guillaume met de Belgische gravin Stéphanie de Lannoy plaatsgevonden.

De oudste zoon van groothertog Henri en groothertogin Maria-Théresia vond het belangrijk om in het stadhuis te trouwen, en niet in het koninklijke paleis zoals de traditie het wil. Daarmee wilde hij aantonen dat hij ook maar een mens is die zich aan de regels van het groothertogdom moet houden.

Burgemeester Xavier Bettel was vereerd het koppel in de echt te mogen verbinden. Met veel enthousiasme sprak hij het koppel toe: ‘Jullie huwelijk is het prachtige slot van een hele week waarin ons groothertogdom in het centrum van de internationale persaandacht heeft gestaan.’

Hij verwees hiermee naar het feit dat Luxemburg voor het eerst een zetel kreeg toegewezen in de VN-Veiligheidsraad. ‘Samen met dit huwelijk wijst dit op een mooie toekomst voor het groothertogdom.’

Bettel stond ook even stil bij de persoon die er vrijdag niet bij was, de moeder van de bruid. Zij overleed eind augustus heel onverwacht. Ook benadrukte Bettel het feit dat Stéphanie haar Belgische nationaliteit opgeeft en door dit huwelijk Luxemburgse wordt.

‘Heel wat discussies over het onderwerp werden gevoerd, maar het siert u dat u uw nationaliteit wil opgeven. Dit geeft aan hoe uw betrokkenheid en engagement tegenover ons land is.’ Bij haar ‘ja-woord’ kreeg Stéphanie de titel van ‘prinses van Luxemburg’.