Alexander De Croo stapt in regering
Foto: BELGA
Open VLD-voorzitter Alexander De Croo wordt de nieuwe vicepremier en minister van Pensioenen. Hij volgt Vincent Van Quickenborne op die voor het burgemeesterschap in Kortrijk koos. De Croo legt maandag de eed af.

Voor de gemeenteraadsverkiezingen had Vincent Van Quickenborne al aangekondigd dat hij ontslag zou nemen uit de regering als hij burgemeester van Kortrijk kon worden. De koning heeft zijn ontslag aanvaard.

De partijtop besprak de opvolging van Van Quickenborne woensdagavond in beperkte kring. Daar werd de knoop al snel doorgehakt. Maandag om 11 uur zal De Croo de eed afleggen als minister van Pensioenen en vicepremier in aanwezigheid van premier Elio Di Rupo. De Croo zal meteen ook de begrotingsonderhandelingen voeren.

Heel wat partijgenoten schoven De Croo de voorbije dagen naar voren als de gedoodverfde kandidaat voor de opvolging van Van Quickenborne. De Croo zelf hield de boot af. Hij wilde naar eigen zeggen liever burgemeester van Brakel worden, en dat valt niet te combineren met een ministerpost. De keuze van De Croo voor de regering betekent een elegante exit aangezien hij als voorzitter niet altijd op evenveel steun kon rekenen.

Van Quickenborne is ook ondervoorzitter van de Open VLD. Hij zal voortaan de partijbureaus voorzitten tot de voorzittersverkiezing in december. Die wordt niet vervroegd.